Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A húsvéttal együtt megjött a tojásfestő szezon, a laboratorium.hu élelmiszer-kémiában is jártas szakértői által készített cikke pedig bemutatja mi áll a háttérben.

Kötelező kellék az ecet

A tojásfestésre használt színezőanyagok molekulái rendkívül bonyolultak. Kiterjedésük és hosszuk határozza meg a kialakuló színt, és a szerkezet legkisebb változása is drasztikus színmódosuláshoz vezethet. Ilyen szerkezeti változást idézhet elő például a savak használata. Az, hogy a kialakuló szín mennyire lesz világos vagy sötét, attól függ, hogy a felszínen mennyi festék képes megtapadni. Ahhoz, hogy a tojásnak egyenletesen, kellő intenzitású színe kegyen, a festéknek egyenletesen és a kellő vastagságban kell a tojás héjához tapadnia.

A legtöbb festési eljárás esetén elengedhetetlen az ecet használata, amely megnöveli a tojás felületét, mivel a héjban lévő meszet oldja. Ezt abból is észre lehet venni, hogy a keletkező szén-dioxid apró buborékok formájában megjelenik a héj felszínén. A tojáshéjban lévő fehérjék a sav hatására protonálódnak, azaz hidrogéniont vesznek fel. Így a héj pozitív töltésűvé válik. A festékmolekulák a negatív töltésű részükkel a tojás felületéhez kapcsolódnak. Így a tojás felszínét egyenletesen be tudják vonni. Tojásfestésnél azonban óvatosnak kell lenni, a forró, savas oldat komoly sérülést okozhat.

Káposztás tojás

A festék mellett lehet próbálkozni természetes színezékekkel is próbálkozni! A lilakáposztával, céklával például zöldeskékre színezhető a tojás. a vöröshagymával bordó lesz, a kávétól pedig barna. A tojásfestéshez a zöldségeket fel kell aprítani (akár turmixolni) és enyhén ecetsavas vízben felfőzni, majd leszűrni.

Visszatérve a festéshez: a tojásokat lehet forrón festeni. Ilyenkor érdemes a festékes vízben megfőzni őket, majd a lében hagyni kihűlni. A hideg áztatásos módszert akkor érdemes alkalmazni, ha a tojás mintázatát előzőleg viasszal kijelöltük. Ekkor előre meg kell főzni a tojást és kihűteni. A viaszminta a hő hatására szétfolyik. A hideg eljárás esetén hagyjunk hosszabb időt a festéknek, hogy egyenletesen bevonja a tojásunkat. Ahhoz, hogy a festett tojás ne robbanjon fel és érdemes nyersen kifújni, kimosni és csak a héjat festeni.