Fordulat történt a tojásfronton 2018-ban az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb elemzése szerint

Felpörgött az export

Tavaly ugyanis 21,2 ezer tonna héjas tojás jött az országba, ami 11 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Elsősorban Lengyelországból, Szlovákiából és Németországból érkezik tojás a magyar piacra.

A tojásimport csökkenésével párhuzamosan nőtt az export. 2018-ban közel 10 ezer tonna héjas tojás ment ki az országból, ami 14,5 százalékos növekedésnek felel meg. A legtöbb magyar tojás Romániába került, 1,9 ezer tonnás volt az export. A második legjelentősebb felvevőpiac Ausztria, ahol 1,6 ezer tonna magyar tojást vásároltak. Az élmezőnyben van még Oroszország és Irak 1,4 ezer és 1,1 ezer tonnás eredménnyel.

Olcsóbb lett

Közben a magyar piacon csökkent a tojás ára: az úgynevezett csomagolóhelyeken a darabár idén januárban 25,5 forint volt, ami közel 30 százalékos csökkenést jelent egy év alatt.

A nagyobb piacokon a végső fogyasztói ár is csökkent. Az AKI adatai szerint az újbudai Fehérvári úti piacon február végén 35 forinton volt a leggyakoribb a tojásár, szemben az egy évvel korábbi 50 forinttal. A budapesti Vámház körúti piacon 40 forintról 34 forintra mérséklődött az ár. A szegedi piacon 50 forintról 44 forintra, a debrecenin pedig 44 forintról 40 forintra csökkent a tojás darabára.