Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Ez a mondás jár mostanság azoknak a szőlőhöz és borhoz kötődő tolcsvai embereknek az eszében, akik attól féltik az itt őrzött, nagy értékű muzeális borkészletet, hogy az közvetve Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátjának érdekeltségébe kerülhet - írja a Népszava.

Elterjedt ugyanis annak híre, hogy a több száz éves aszúkat őrző Nemzeti Borkincstár a tárolópince felújításának idején a felcsúti gázszerelő cégéhez köthető tarcali Andrássy Kúria borpincéjébe kerül. A helyiek attól tartanak, hogy ott is marad.

A kormány tavaly jelentette be, hogy másfél milliárd forintot biztosít a világon egyedülálló borászati kincs borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására.

Kékessy Dezső volt párizsi nagykövet az egyik alapítója az analitikával foglalkozó Diagnosticum Zrt-nek, amely tavaly egy négymilliárdos megbízást nyert el az állam gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programjából arra, hogy megalkossa a magyar borok eredetmintázati térképét. Kékessy azonban eladta érdekleltségét a vállalatban.

A helyiek szerint az analitikai vizsgálatokat a NÉBIH laborjai is képesek lennének elvégezni. Az agrártárca a napilap borkincstárral kapcsolatos kérdéseire azt válaszolta. hogy a pince felújítása idén ősszel megindulhat. A muzeális készlet megóvása érdekében a borok tárolása a felújítás ideje alatt a pince más helyiségeiben is lehetséges, így azok elszállítására nincsen szükség.

Arra, hogy miért kellett magáncéget bevonni az analitikai vizsgálatokba, azt a választ adták, hogy a készlet értékének felbecsülése során a lehető legtöbb vizsgálat elvégzésére törekszenek, amelyhez igyekeznek a Magyarországon fellelhető legmodernebb kapacitásokat igénybe venni.

A fotó forrása: Adrián Zoltán/Brand&Content