Tölgyessy: bármikor átszakadhat a gát

Minden afelé sodor bennünket, hogy az első félévben rosszabb lesz a helyzet, mint ahogy a kormány számol, ezért a tegnap bejelentett intézkedések nem feltétlenül elégségesek - értékelte a kormányfő javaslatait a Kossuth Rádió reggeli műsorában Tölgyessy Péter.
NAPI Online, 2009. február 17. kedd, 10:15
Fotó:

Szerinte az intézkedések a munkától egyértelműen a tőke felé viszik a jövedelmeket, hiszen miközben a vállalkozók terhei rögtön és jelentősen csökkennek, emelkedik a jövedéki adó, a legalább közepesen keresők elveszítik a családtámogatás nagy részét, a legnagyobb terhelés pedig az alsó középosztályra nehezedik.

A csomag alapvető baja az is, hogy miközben az aktív rétegre óriási terhet rak, a nyugdíjasokat, inaktívakat megkíméli, és valószínűleg ez lesz az egyetlen csoport, amely nagyon nagy áron ugyan, de megőrizheti bevételei értékét.

Kérdés az is, mondja Tölgyessy, hogy szabad-e ilyen csomagot most életbe léptetni. Ez a javaslat ugyanis az új befektetésre váró tőkét ösztönzi, ilyen viszont most nem nagyon van, szűkíti viszont a keresletet, éppen akkor, amikor a legnagyobb gond a kereslethiány. Két évvel ezelőtt egy ilyen intézkedéssor még hasznos lett volna, most biztosan nem tűnik annak - mondja az alkotmányjogász.

Tény, hogy nagyon nehéz helyzetben van a kormány, talán nehezebben, mint a rendszerváltás idején volt. Az újabb megszorítások sora egy nagyon elégedetlen, a romakérdéssel is egyre súlyosabban terhelt társadalmat érint, Gyurcsány Ferenc pedig most sem tett mást, mint hogy óriási várakozásokat keltett, de nyilvánvaló, hogy ezeket nem fogja tudni teljesíteni. Ilyen nehéz helyzetben a szocialisták Tölgyessy szerint 1956 óta nem voltak, az események pedig szerinte könnyen felgyorsulhatnak.

A gáton már megjelentek a vízcseppek, és ebben a helyzetben már bármi kiválthatja a gátszakadást, aminek az egyébként hallatlanul ügyes Gyurcsány Ferenc sem tud majd ellenállni - mondta Tölgyessy Péter az Magyar Rádió reggeli műsorában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Diró, 2009.02.17 11:21

Ha lehetőség lenne a hitelek 50%-ának elengedéséhez,és a fenmaradt rész egyszeri befizetéséhez(Antal kormány Idején)akkor pénzhez jutna az orszig.Most igy jobb,hogy sok ember nem tudja kifizetni sehogysem a hitelét.Bankok gondolkodjatok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html