A Nemzeti Adó- és Vámhivatal körülbelül 470 millió forint kampánytámogatást próbál behajtani a 2014-es országgyűlési választás résztvevőitől - idézte a Napi Gazdaság cikkét a hvg.hu.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak elmondta: az államkincstár 215 ügyben fordult az adóhivatalhoz azért, hogy a NAV szedjen be bizonyos összegeket azoktól a politikai szereplőktől, amelyek vagy akik nem tartották be a parlamenti választások idején folyósított állami kampánytámogatások felhasználásáról szóló rendelkezéseket.

A tavaly tavaszi választáson induló képviselőjelöltek egymillió forintot kaphattak az államtól azzal a megkötéssel, hogy a pénzt kizárólag a választók politikai meggyőzéséhez szükséges kiadások fedezésére fordíthatják. A kiadásokat számlákkal kellett igazolni.

Aki nem nyújtotta be határidőre a megfelelő elszámolást, annak a hiányzó összeg kétszeresét kellett visszafizetnie. Aki pedig a szavazatok két százalékánál kevesebb voksot kapott, annak a teljes támogatást vissza kell fizetnie. Bizonyos esetekben a pártoknak juttatott összeg is visszajárhat az államnak.

A NAV elé azok az ügyek kerültek, ahol ez a visszafizetés elmaradt. A NAV szóvivője szerint az eljárásokban július közepéig valamivel több mint 12 millió forint folyt be.