BUX
36940

Tömegek mehetnek nyugdíjba 40 év után

Míg 2011-ben körülbelül 24 ezer, 2014-ben már 36-40 ezer nő élhet a 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével - közölte Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus szerint a lépéssel azokon segítenek, akiknek a munkaerő-piaci lehetőségeik a legrosszabbak a társadalomban.

portfolio.hu, 2010. november 26. péntek, 17:12

A kormánypárti politikus emlékeztetett: azok a nők, akiknek 40 évnyi munkaviszonyuk van - függetlenül a rájuk irányadó nyugdíjkorhatártól - teljes összegű öregségi nyugdíjra lesznek jogosultak. A jogosultsági időbe a gyermeknevelés időtartama - legfeljebb nyolc év - is beleszámít - írja az MTI. Ezt az intézkedést több ezer nő várta - mondta Czunyiné Bertalan Judit, hozzátéve: jól jár, aki igénybe veszi, hiszen a nyugdíj összegének megállapításába már beleszámítanak a szolgálati időként elismert időszakok, így többen beleesnek abba a számítási módba, hogy a 40 év jogosultsági idő ellenére 42 vagy 43 év szolgálati idő után - tehát szakközépiskolai, szakiskolai éveket is beleértve - számítják ki a nyugdíja összegét. A jogosultságot megalapozó 40 év nem változik a nyugdíjkorhatár emelkedésével - közölte. A politikus véleménye szerint ez a lépés azon generáció tagjain segít, akiknek a munkaerő-piaci lehetőségei - koruk miatt - a legrosszabbak a társadalomban. Azon a generáción is segít - folytatta -, amelynek tagjai legkorábban 2012-ben és akkor is csak csökkentett összegű, előre hozott nyugdíjra lennének jogosult, ők ugyanis ezzel ellentétben 2011. január 1-jétől teljes összegű öregségi nyugdíjra lesznek jogosultak, ami esetükben több mint nyolcszázalékos többletet is jelenthet a nyugdíjuknál. Ezzel a kedvezménnyel helyére kerül a munka és a család mint érték a társadalomban - értékelte Czunyiné Bertalan Judit. A nemzeti erőforrás miniszter múlt pénteken terjesztette az Országgyűlés elé az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslatát, amely a jövő évtől lehetővé teszi a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását. 

A Portfolio.hu kommentárja ellentmondást lát a lépésben, hiszen ha a Nyugdíjbiztosítási Alapnak túl nagy a hiánya, és nehéz finanszírozni a nyugdíjakat, akkor minden lehetőséget meg kellene ragadni ahhoz, hogy a kiadásokat kordában tartsuk. A nők kedvezmények nyugdíjazása viszont éppen ezzel megy szembe, miközben az is probléma, hogy nem csak a nemek között, hanem azon belül is diszkriminációt valósít meg.

Az különösen nagy kérdés, hogy ténylegesen el tudja-e érni a kedvezmény azokat a csoportokat, akiket megcéloz. Lehetséges, hogy akiknek hosszú szolgálati idejük volt, és/vagy például több gyermekük, azok nem voltak olyan nagyon rossz foglalkoztatási helyzetben, különben nem tudtak volna összegyűjteni ennyire sok időt.