Több osztálynyi orvos mondana fel a Honvédkórházban

Nagy a felzúdulás a Honvédkórházban, a közalkalmazotti státuszban foglalkoztatott dolgozókat ugyanis egy januárban hatályba lépő törvény honvédségi állományba sorolta, ami az eddigieknél sokkal szigorúbb szabályokat ír elő a munkavállalókra. Emiatt sokan, egyes osztályokon az összes orvos, felmondást terveznek a hvg.hu információi szerint.
Szepesi Anita, 2019. január 9. szerda, 13:56
Fotó: Napi.hu

Tavaly december 12-én, a rabszolgatörvénnyel egy napon fogadta el a parlament azt a törvényt, amely január elsején hatályba lépve a Honvédkórház több ezer, eddig közalkalmazotti státusban foglalkoztatott dolgozóját - orvosokat, ápolókat, adminisztratív munkatársakat - honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte. A változás nem csak többletjuttatásokkal, bérkiegészítéssel hanem olyan többletkötelezettségeket is jár, amelyet sokan nem szívesen vállalnának - olvasható a portál cikkében.

A felháborodást leginkább az a passzus váltotta ki, mely szerint "ha a honvédelmi alkalmazott külföldre utazása tervezetten a három napot meghaladja, köteles azt a külföldre utazás megkezdése előtt legalább egy héttel a munkaköri leírásában meghatározott közvetlen felettese útján a munkáltatói jogkört gyakorlónak bejelenteni."

A Honvédkórház munkavállalóinak mintegy negyede volt eddig honvédségi állományban a hvg.hu szerint. A két központi, budapesti telephely számos országos elismertségű osztályát vezetik orvos ezredesek, a szakorvosok és ápolók túlnyomó része azonban civil, akik teljes nonszensznek tartják az új szabályozást.

A honvédelmi miniszter levélben ugyan igyekezett megnyugtatni az érintetteket, de nem sok sikerrel. A portál szerint a szakdolgozók egy része például egyből a felmondását tervezte a végkielégítést fontolgatva, csakhogy egy frissen kézhez kapott minisztériumi tájékoztató szerint aki december 31-ig még közalkalmazottként nem mondott fel, annak nem jár végkielégítés.

A törvény január elsejével ugyanis mindenkit automatikusan honvédelmi alkalmazottá minősített. Ennek elfogadásáról a hónap közepéig kell nyilatkozni a dolgozóknak, nemleges nyilatkozat, vagy a nyilatkozat elmulasztása esetén a munkaviszony a következő munkanapon megszűnik.

A jogviszonyváltást sokan elutasítják, van olyan osztály, ahol egységes ez az álláspont, ami azzal járhat, hogy megszűnik az adott részleg. A sürgősségi centrum orvosai ráadásul egyelőre a szeptemberben kialkudott, megemelt béreikről sem kaptak hivatalos papírt, az új jogviszonyban ráadásul a tárgyalási potenciáljuk is eltűnik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.01.10 20:30

@sixhundred:
Besorozni őket katonának, fideszesek ez tragédia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sixhundred, 2019.01.10 17:04

Sem orvosként sem ápolóként nem gond az elhelyezkedés sem itthon, sem külföldön. Ne hagyjátok magatokat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.01.09 14:20

előtte azért keressetek egy jobb & biztos m.helyet
nehogy 2 szék közé essetek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html