Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs szándék arra, hogy fűnyíróelv-szerűen rúgják ki a közszolgákat - mondta el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, de azt ugyanakkor megerősítette, hogy valamekkora leépítést terveznek.

Azt közölte, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében csökkenteni lehet a létszámot, ezt a digitalizáció teszi lehetővé. A folyamatot azzal indokolta még, hogy az elbocsátások lehetőséget adnak arra, hogy érdemben emeljék a közszolgák bérét, mert az ő fizetésük elmaradt a versenyszféra béremelkedésétől.

"Szeretném azt is egyértelművé tenni, hogy költségvetési megtakarítási cél nincsen" - emelte ki Gulyás a csütörtöki kormányinfón. Azt mondta, hogy ha becsülni kell, akkor 15-20 százalékos elbocsátás érhető el a központi közigazgatásban. A kirúgások kapcsán közölte, hogy humánus megoldásra törekednek, külön rátért, hogy a nyugdíjas korú dolgozók elbocsátása például egy ilyen lehetőség.

Kitért rá, hogy szerinte a szocialista-liberális kormányok alatt méltatlanul bántak a közszolgákkal. Nem emelték a fizetéseket, csökkentették a létszámot az IMF-hitel miatt.

Egyes szakmaközi szervezetek az ország gazdaságát lassan béklyóba fogó munkaerőhiány megoldását látják abban, hogy a közszféra dolgozóit elbocsássák. A Napi.hu korábban részletes cikkben mutatta be, hogy a közszférából kiszolgáló irodai dolgozókra nincs akkora szükség, mint szakmunkásokra így ez a megoldás nem biztos, hogy megoldja a problémákat.

Így emelik a miniszterek fizetését

A miniszteri fizetések kapcsán arról beszélt Gulyás, hogy az emeléseket az átlagbérekhez kötötték. Összességében mintegy 65 százalékos béremelés történt az elmúlt 10 évben, az állam ebben a végére hagyta magát, mert a rendőrök, honvédek, egészségügyi dolgozók, pedagógusok már kaptak emelést. "Együtt sírunk, együtt nevetünk" - foglalta össze a rendszert.

A két vagyonkezelő minisztert - akik nem rendelkeznek önálló tárcával - piaci szabályok érvényesek a fizetésekre Gulyás állítása szerint, így ők ezért kaptak 5 millió forint feletti bért.

A fotó forrása: MTVA.