A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra kapott felkérést, vizsgálja meg: hogyan lehetne a jelenleg Erzsébet-utalványként adott természetbeni juttatást vagy annak egy részét készpénzben, azaz a fizetésbe beépítve folyósítani a közszféra dolgozóinak. Az is felmerült, az Erzsébet-utalvány rendszerét úgy gyúrják át, hogy abból a vendéglátás is nagyobb arányban részesüljön - írja a Népszabadság. Az ötletet az indokolja a lap szerint, hogy az étkezési utalványok forgalmának túlnyomó része a nagy kiskereskedelmi láncoknál bonyolódik, viszont független az Európai Bizottság által az utalványrendszer 2010-es átalakítása miatt indított kötelezettségszegési eljárástól.

Részben erre reagálva - de minden bizonnyal saját értesüléseik is megerősítették a kormányzati szándékot -  közös nyilatkozatban áll ki öt érdekképviseleti szervezet, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ), az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Budapesti Kereskedelmi Kamara (BKIK) az étkezési Erzsébet-utalvány jelenlegi rendszerének fenntartása mellett. Szerintük az utalvány felhasználásának korlátozása, vagy adóterhének növelése beláthatatlan következményekkel járna a vendéglátó, valamint az élelmiszer üzletek, azon belül is elsősorban a kisvállalkozások számára, amelyek száma az elmúlt három év folyamatos növekedése ellenére sem éri el a 2006-os szintet. Nyilatkozatuk szerint azzal kalkulálnak, hogy 10 százalékos árbevétel csökkenést okozhat az említett szektoroknak a tervezett kormányzati változás, aminek hatására több mint 10 ezerrel emelkedhet az új munkanélküliek száma.

Az étkezési Erzsébet-utalvány 2012-ben 83,9 milliárd forint értékben került forgalomba, melyet több mint 35 ezer munkáltató nyújtott több mint 2 millió munkavállaló részére. A bevezetést követően az utalványok beváltásának volumene minden hónapban jelentősen nőtt. A beváltás aránya 2012 év végén 80  százalék volt, a beváltás jelentős része magyar üzletláncoknál zajlott. Az idén az étkezési Erzsébet-utalványt az országban már több mint 55 ezer helyen fogadják el. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2013. január-augusztus hónapban 74,5 milliárd forintot fizettek ezzel az utalvánnyal az élelmiszerüzletekben, büfékben, vendéglátóhelyeken. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft. 2013. évben 130 milliárd forint értékű kibocsátást tervez. Az idei felhasználást 110-130 milliárd forintra becslik az érdekképviseletek.

Ez a várható felhasználás az élelmiszer kiskereskedelem (bele nem értve a vegyi árut és iparcikkeket) és vendéglátás összforgalmának közel 11 százalékát adja.  Az idei élelmiszerforgalom volumenében a 2009-es, a vendéglátásé a 2002-es szintnek felel meg. A szervezetek számítása szerint a 11 százalékos utalvány részarány szűkítése miatt a vendéglátás korrigálatlan eladási forgalma a 2006-os forgalmi szintre csökkenne, volumenében pedig a 90-es évek forgalmához térne vissza.

A vendéglátás területén működő hazai tulajdonú vállalkozások jellemzően családi vállalkozások, amelyek - szűk tevékenységi körükön túl - külső szolgáltatásokat vesznek igénybe vállalkozásuk működtetéséhez. E szolgáltatások díja folyamatosan emelkedik, ugyanakkor a vásárlókör - amely jellemzően a hazai lakosság - folyamatosan szűkül. Emiatt a szektor jövedelmezőségi mutatói folyamatosan romlanak, a fenntarthatóság esélyei kedvezőtlenek. Ilyen körülmények között a jelentős árbevétel csökkenés üzletbezárást, munkahelyek megszüntetését generálhatja. 2010-ben 154 ezren dolgoztak a vendéglátásban, az összes foglalkoztatott 4 százaléka.