Tömeges kirúgásokat hozhat az Erzsébet utalvány készpénzesítése

A nemzetgazdasági tárcánál a cafeteria utalványok készpénzesíthetőségén dolgoznak - állítja a Népszabadság. Öt érdekképviselet elnöke pedig közös nyilatkozatban tiltakozik az ötlet ellen, és érvel a kiskereskedelemre és a vendéglátásra gyakorolt várható negatív hatások miatt a jelenlegi étkezési célú Erzsébet-utalvány rendszer fenntartása mellett.
Kiss Melinda, 2013. október 28. hétfő, 13:14
Fotó: Napi.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra kapott felkérést, vizsgálja meg: hogyan lehetne a jelenleg Erzsébet-utalványként adott természetbeni juttatást vagy annak egy részét készpénzben, azaz a fizetésbe beépítve folyósítani a közszféra dolgozóinak. Az is felmerült, az Erzsébet-utalvány rendszerét úgy gyúrják át, hogy abból a vendéglátás is nagyobb arányban részesüljön - írja a Népszabadság. Az ötletet az indokolja a lap szerint, hogy az étkezési utalványok forgalmának túlnyomó része a nagy kiskereskedelmi láncoknál bonyolódik, viszont független az Európai Bizottság által az utalványrendszer 2010-es átalakítása miatt indított kötelezettségszegési eljárástól.

Részben erre reagálva - de minden bizonnyal saját értesüléseik is megerősítették a kormányzati szándékot -  közös nyilatkozatban áll ki öt érdekképviseleti szervezet, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ), az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Budapesti Kereskedelmi Kamara (BKIK) az étkezési Erzsébet-utalvány jelenlegi rendszerének fenntartása mellett. Szerintük az utalvány felhasználásának korlátozása, vagy adóterhének növelése beláthatatlan következményekkel járna a vendéglátó, valamint az élelmiszer üzletek, azon belül is elsősorban a kisvállalkozások számára, amelyek száma az elmúlt három év folyamatos növekedése ellenére sem éri el a 2006-os szintet. Nyilatkozatuk szerint azzal kalkulálnak, hogy 10 százalékos árbevétel csökkenést okozhat az említett szektoroknak a tervezett kormányzati változás, aminek hatására több mint 10 ezerrel emelkedhet az új munkanélküliek száma.

Az étkezési Erzsébet-utalvány 2012-ben 83,9 milliárd forint értékben került forgalomba, melyet több mint 35 ezer munkáltató nyújtott több mint 2 millió munkavállaló részére. A bevezetést követően az utalványok beváltásának volumene minden hónapban jelentősen nőtt. A beváltás aránya 2012 év végén 80  százalék volt, a beváltás jelentős része magyar üzletláncoknál zajlott. Az idén az étkezési Erzsébet-utalványt az országban már több mint 55 ezer helyen fogadják el. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2013. január-augusztus hónapban 74,5 milliárd forintot fizettek ezzel az utalvánnyal az élelmiszerüzletekben, büfékben, vendéglátóhelyeken. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft. 2013. évben 130 milliárd forint értékű kibocsátást tervez. Az idei felhasználást 110-130 milliárd forintra becslik az érdekképviseletek.

Ez a várható felhasználás az élelmiszer kiskereskedelem (bele nem értve a vegyi árut és iparcikkeket) és vendéglátás összforgalmának közel 11 százalékát adja.  Az idei élelmiszerforgalom volumenében a 2009-es, a vendéglátásé a 2002-es szintnek felel meg. A szervezetek számítása szerint a 11 százalékos utalvány részarány szűkítése miatt a vendéglátás korrigálatlan eladási forgalma a 2006-os forgalmi szintre csökkenne, volumenében pedig a 90-es évek forgalmához térne vissza.

A vendéglátás területén működő hazai tulajdonú vállalkozások jellemzően családi vállalkozások, amelyek - szűk tevékenységi körükön túl - külső szolgáltatásokat vesznek igénybe vállalkozásuk működtetéséhez. E szolgáltatások díja folyamatosan emelkedik, ugyanakkor a vásárlókör - amely jellemzően a hazai lakosság - folyamatosan szűkül. Emiatt a szektor jövedelmezőségi mutatói folyamatosan romlanak, a fenntarthatóság esélyei kedvezőtlenek. Ilyen körülmények között a jelentős árbevétel csökkenés üzletbezárást, munkahelyek megszüntetését generálhatja. 2010-ben 154 ezren dolgoztak a vendéglátásban, az összes foglalkoztatott 4 százaléka.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

_Jhony, 2013.10.28 21:31

Hát így visszanézve mindenki milyen jó ötletnek tartotta hogy kiebrudalták a francia sodexot és úgymond magyarországon maradt a pénz.

Hát most már tisztán látszik hogy szétb.szták a rendszert és itt is lenyúlták amit lehetett!

Fideszmaffia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2013.10.28 20:33

@janus: ??? Te érted amit olvasol, vagy csak kérődzől???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.10.28 20:16

@janus: Az egész utalványosdi az adókedvezmények miatt él: olcsóbban jön ki a cég így.

Az egész utalványosdi ezért csak az utalvány-kibocsátók eltartása adópénzből.

Ha az utalványosdi nem lenne kedvezményes, akkor nem is csinálnák. egyszerűbb is lenne. De az tényleg jó néhány munkahely megszűnését okozná már manapság. Ma már csak főleg a kisker. és vendéglátás, no meg bözsike cégénél.

De hát ez a kormány nem a kiskapuk bezárásáról szól, mint a mutyik és egyéb kedvezmények szaporodása jelzi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2013.10.28 19:27

@csoda-szar-vas: Az utalványok előállítása és a cirkusz mennyibe kerül, mennyi felesleges cécó..Te tudod ...? Nézz utána....!? A cégnél menny oda ahhoz akit szivatnak vele.....
Ja és a 8000Ft egyébként olyan alacsony, hogy szinte megalázó......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.10.28 17:10

Erdekes, itt angliaban az emberek nem kapnak utalvanyokat, viszont van relative magas fizetes es viszonylag alacsony adoelvonas ( atlag kereset 20% -al adozik ).

Minden egyszeru, nincs trukkozes. Persze a magyar seggfejek nagyon jol tudjak, hogy a zavarosban lehet igazan jol halaszni, ezert az emberek adojabol kialakitanak minel atlathatatlanabb rendszert, minel bonyolultabb adorendszerrel.

Egyszeru szamolas:

Brutto 200e -es keresetbol a magyar megkap kb. 120e -et, vagyis 80e kapasbol megy allambacsinak a semmire, majd a 120e -et ha barmire elkolti, akkor meg ugrik abbol is 27% afa -ra, vagyis marad szerencsetlennek 87.600Ft -ja a 200e -bol amit tenylegesen arura kolthet.

Osszegezve: egy normal dolgozo aki megdolgozik 200e Ft -ert, az kap 87600 -at, az allam pedig 112.400 -at a semmire.

Ez itt a gond gyerekek. Mire megy el ez a rengeteg penz??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html