Már eddig is sokan hagyták el az országot, a francia és spanyol adatok nélküli Eurostat statisztika szerint 2016 januárjában 410 ezren éltek külföldön - írja a lap. Az új magyar kutatás szerint a migráción gondolkodók harmadának komolyak a szándékai, csaknem minden ötödik külföldre távozást tervező pedig döntött is.

A távozást komolyan fontolgató 370 ezer fős csoportból minden második mindenképpen menni akar, illetve már munkára is jelentkezett, több mint 80 százalékuk pedig tájékozódott a kinti életről,  illetve a munkavállalás feltételeiről. Elszántságuk bizonyítéka, hogy áldoznak is a tervekre, nyelvtanulásra költenek. A 18-40 évesek között a tanulmány 11 százalékra teszi azok arányát, akik nagy valószínűséggel külföldre is fognak költözni.

Az elemzés szerint a munkával, szakmai előmenetellel való elégedetlenség a fő oka a kivándorlásnak. Nagyot romlott - 41 százalékra nőtt - a migrációs potenciál azok körében, akik úgy vélték, hogy Magyarország helyzete az elmúlt három évben sokkal rosszabb lett.

További részletek itt. A külföldre távozó fiatalok hazacsábításának kudarcáról pedig itt olvashat.