Tömegével szűnhetnek meg munkahelyek - súlyos a helyzet

Az új technológiai megoldások elterjedésével az uniós munkahelyek 12 százaléka szűnhet meg néhány éven belül. A változások 40 millió embert érinthetnek közvetlenül.
MTI, 2016. július 15. péntek, 18:23
Fotó: Napi.hu

Az új technológiai megoldások - a digitalizáció és a robotizáció - foglalkoztatásra gyakorolt hatásai, valamint a demográfiai változások és a migrációból adódó kérdések voltak a központi témák az EU tagállamok foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős szakpolitikusainak pénteken Pozsonyban tartott informális találkozóján.

Az új technológiai megoldásoknak, ezen belül a robotizáció térnyerésének két lényeges hatása van a foglalkoztatásra. Ezek közül az első, hogy belátható időn belül a munkavállalók viszonylag nagy létszámú csoportjai fognak szembesülni kvalifikációs elvárások változásával, a másik pedig az, hogy bár várhatóan létrejönnek új típusú munkahelyek, ennél nagyságrendekkel nagyobb számú munkahely fog megszűnni - mondta Ján Richter szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter, a találkozó vendéglátója az egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

Az OECD becslése szerint az új technológiai megoldások miatt az uniós munkahelyek 12 százaléka szűnhet meg néhány éven belül. Ez a jelenség 40 millió embert érinthet közvetlenül, számukra az átképzés lesz a megoldás - tette hozzá Richter.

Képzésre kell költeni

Az új technológiák megjelenése állandósíthatja az átképzések iránti igényt, és várhatóan növekedni fognak a munkavállalók rugalmasságával szembeni elvárások is. Ugyanakkor a megoldáskeresés, valamint a vonatkozó törvényi háttér változása során alaptézisként fogják kezelni azt, hogy a megfelelés az új elvárásoknak nem lehet negatív hatással a munkavállalók szociális helyzetére.

Marianne Thyssen, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa a sajtótájékoztatón jól előkészítettnek és gyümölcsözőnek nevezte az informális találkozót. Tájékoztatása szerint szó volt a hosszú távon munka nélkül lévők problémájáról, és ezzel összefüggésben az európai szociális alap felhasználásának lehetőségeiről, valamint a munkapozíciók jellegének változásairól és az új típusú munkahelyek létrejöttéről is.

Fontos lesz növelni a munkavállalók képzésére irányuló befektetéseket, mivel ez kulcsszerepet fog játszani abban, hogy érvényesülhessenek a munkapiacon. Ebből a megfontolásból az Európai Bizottság el is fogadott egy célirányos programot.

Több ideig kell majd dolgozni

Marianne Thyssen, az unió lakossága elöregedésének a munkapiacra gyakorolt hatásait és annak lehetséges kezelését firtató újságírói kérdésre leszögezte: az európai munkavállalóknak hosszabb ideig kell majd dolgozniuk, ugyanakkor már most tudni lehet, hogy ez nem lesz elég a nyugdíjrendszer fenntartásához. Így az unión belüli munkaerő-vándorlásra is szükség lesz, valamint azzal is számolni lehet, hogy a kontinensre érkezett bevándorlók integrációjuk után megjelennek a munkaerőpiacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

INRI, 2016.07.16 10:57

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2016.07.16 07:53

Azért nem kell betojni. Valakinek a robotokat is karban kell tartani, tehát elektronikai műszerész jó szakmaválasztás lehet pl. Másrészt, a robotizáció egy jó darabig még csupán a gyárak belső folyamatait érinti - vízvezetékszerelőkre még egy darabig szükség lesz, és gondolom, a haját se bízná senki egy robotfodrászra. A kulcs a tanulás. Nem lehet megélni kényelmesen a minimálbéres betaniított szalagmunkából, mint régen, ez látszik. Mivel a robotizáció rendkívül költséges buli, még van idő gyermekeink képzésére. Aki ma szakma nélkül akar megélni, az esélytelen. De, nem hiszem, hogy ne engedhetné meg magának a legtöbb család, hogy a kölkök 2 éves szakmunkásképzőben tanuljanak valamit. Nálunk érdekes helyzetet teremthetnek a gazdasági bevándorlók, ha lesznek (mint pl. a lengyeleknél az ukránok) - a partvonalra száműzik a cigányság eddig kényelmesen segélyből éldegélő rétegét. Aki nem tanul, az éhen hal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2016.07.16 07:43

@Pegazus_a_borbarat: valamit benéztél. Nem a 4 elemit sem végzett afgánokat keresik, hanem a szíriából menekült, valóban képzett szakembereket. Akik egyébként hazájukban jobban kerestek, mint mondjuk itt, amíg béke volt. A két ország között társadalmi, gazdasági fejlettségben van akkora különbség, mint M.o. és Autsztria között. Jellemzően az afgánok, pakisztániak csak csapódtak a szír menekülthullámhoz, gondolván, hogy úgysem tudják az ejrópaiak megkülönböztetni őket. Menekült státuszra a szír állampolgárok számíthatnak, a többieket kitoloncolják, ha lassan is. Ha megnézed a híradásokat, az erkölcstelen megmuzdulásokat is afgánok produkálták, nem szírek. Nem azt mondom, hogy a női egyenjogúság hívei (=nem azok, patriarchális rend uralkodik náluk),de a szírek civilizáltabbak. Ha megnézed, kis hazánkban is számos szír él, akik régen emigráltak ide, mind beilleszkedett. Korábban vallási hovatartozásuk miatt sok siíta kényszerült ide menekülni. Ők jellemzően szakképzett, gyakran diplomás, jó egzisztenciával bíró emberek, akikkel semmi gond nincs, csak nem szabad hozzájuk férjez menni, mert a családon belüli szerepekről más fogalmaik vannak, mint amihez az európai nők hozzászoktak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Magenta, 2016.07.16 07:42

Szóljanak Viktornak! Majd ő és párttársai sikeresen megoldják ezt a problémát.
Be kell tiltani mindenféle új technológiát - különös tekintettel a robotizációra, hisz elveszik a zemberek munkáját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nemtom5, 2016.07.16 06:45

@siriq: Ettől még nem szűnik meg az a tetemes társadalmi réteg, amely gyakorlatilag semmire nem alkalmas. Ez bármelyik országban megvan. Ezeknek pedig mindig az állam dotálja az életbenmaradást, mert maguktól képtelenek rá.
Régen ez nem volt így, mert koldusként végezték és hamarabb haltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html