Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aki csak teheti, már pénteken elutazik a hosszú hétvégére - ez abból is látszik, hogy a Budapest Airport (BA) telt házra készül. A repülőtéren minden munkavállalót aktivizáltak, teljes létszámmal dolgoznak. Hardy Mihály, a BA kommunikációs vezetője a Napi.hu-nak elmondta: csak pénteken 26 ezer ember utazik el. Ennyien egy erősebb júliusi-augusztusi pénteken szoktak útnak indulni. Szombatra viszont már nem várnak ekkora tömeget.

Hardy Mihály szerint minden tőlük telhetőt megtesznek a repülőtéri sorok kialakulása ellen, minden egyes napon megtervezik a másnapra szükséges beosztásokat a biztonsági területen, a check-in pultok kiosztásánál, de ezt a tervezői munkát napról napra felülírják az egyre gyakoribb légitársasági késések.

Ezért késnek a repülők

A késések alapvetően két fő okra vezethetők vissza, és ezek okozzák a repülőtéren a késések 70-75 százalékát: az európai légtér zsúfoltsága miatti késés (ha egy járat lekési az átrepülésre tervezett 15 perces ablakot, akkor sokszor egy-két órát is várnia kell a földön, mire a brüsszeli Eurocontrol központ új időpontot ad ki a számára), illetve a légitársasági okokra visszavezethető késések. Vagyis eleve késve érkezik Budapestre a gép.

"Emiatt hiába van pontos és részletes kapacitás terv, az naponta felborul. Félóra alatt hatalmas tömeg alakulhat ki, majd ugyanezen a helyen tíz perccel később, például az utasbiztonsági sorokon 10-15 dolgozó tétlenül áll és várja, hogy megérkezzenek az utasok" - fogalmazott Hardy Mihály. A Wizz Air új poggyász szabályai csak november 1-jétől hatályosak, így még ez sem gyorsítja majd a beszállásokat. A diszkont légitársaság adatai szerint évente több mint 10 ezer járatot érint poggyászhoz kapcsolódó késés. Az is kimutatható az adatokból, hogy az elmúlt öt év során az egyes úti célokon eltöltött idő hossza folyamatosan csökken, és mára minden harmadik utas három vagy kevesebb napos utat foglal.

A reptér amúgy már az október 28-ával induló téli menetrendre készül. A 2017-ben alapított grúz MyWay légitársaság például járatot nyit Tbiliszi és Budapest között. Négy új járat is indul a brit szigetek és Magyarország között, az easyJet heti kétszer közlekedik majd London Southendre, illetve Manchesterbe, a Wizz Air heti három járatot indít Doncaster/Sheffield repülőterére, a LOT lengyel légitársaság a város pénzügyi negyedének közvetlen közelében fekvő London City légikikötőbe indít járatot, amely hetente 14-szer közlekedik. A Wizz Air az izraeli Ovda repülőterére, a Ryanair Ammanba, valamint Marseille-be is repül majd a téli menetrendi időszakban.

Túl sok a hosszú hétvége

Erős forgalom várható a hosszú hétvégéken a szállodákban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint. A Szállás.hu elemzése pedig azt mutatja, hogy a belföldi települések közül az október 23-i hétvégén a legnagyobb vendégforgalomra Eger, Gyula és Hajdúszoboszló számíthat. Mivel az október 23-át közvetlenül még egy hosszú hétvége követ, ezért a forgalom a hosszú hétvégék között megoszlik, emiatt nem lesz teljes telt ház a magyarországi szállodákban. A hosszú hétvégén határon túlra utazók körében a három legkedveltebb úti cél a lengyelországi Zakopane, a csehországi Prága és a romániai Szováta. A Danubius Hotels szállodáiban 80 százalék feletti a foglaltság: a margitszigeti szállodák foglaltsága 80 százalék körüli, a büki szállodákban már várólistát kellett bevezetni a telt ház miatt mindkét hosszú hétvégére, Sárváron a foglaltság 90 százalékon áll mindkét hétvégére, Hévízen pedig mindkét szállodában 80 százalék feletti a töltöttség.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.