Tönkremennek a fényképészek?

Az okmányirodák március elseje óta nem fogadják el a papíralapú igazolványképeket - az állampolgárok ingyen digitális fényképeket csináltathatnak -, és nem is hajlandók beszkennelni a kisiparos szakfényképészek által készített fotókat.
NAPI Online, 2003. március 14. péntek, 06:45
Fotó:

A fényképész kisvállalkozások ezzel olyan jelentős piacot veszítenek, hogy veszélyeztetett helyzetbe kerülhetnek - véli a Magyar Fényképészeti Ipartestület. A szervezet 2003. január 30-án e tárgyban levelet küldött a belügyminiszternek, választ azonban még nem kapott.

A 264/2002-es kormányrendelet - bár nem tiltja a papíralapú igazolványképek készítését - előírja, hogy az állampolgár adatait, igazolványképét és aláírását elektronikus úton kell továbbítani. Az okmányirodák felszerelése azon kívül, hogy megkönnyíti a képek előállítását és továbbítását, alkalmas a papíralapú képek szkennelésére is.

A piacvesztés nemcsak a Magyar Fényképész Ipartestület 300 bejegyzett tagját érinti, hanem az országban működő összes fényképész kisvállalkozást is - mondta lapunknak Urbán Júlia, a szervezet elnöke. A mára kialakult állapot hosszabb folyamat eredménye. Először csak a személyi igazolványon és a jogosítványon nem szerepelhetett kisvállalkozó által készített kép, majd idén március elsejétől az útlevélen és a diákigazolványon sem. A kisvállalkozók helyzetét nehezíti, hogy a multinacionális fotócégek az amatőr képek kidolgozásánál gyakran a termelői ár alatti árakat alkalmaznak. Az ipartestület szerint a forgalom csökkenése miatt egyre több fényképész és szakképzett alkalmazottja veszíti el munkáját.

Településenként a lakosság 30-80 százaléka csináltat évente legalább egyszer igazolványképet. Egy négydarabos sorozat ára jelenleg 700 és 1000 forint között mozog egy kisvállalkozónál. A nagyvárosok frekventált területein elhelyezett fotóautomaták azonban már 600 forintért is négy képet állítanak elő, ilyen gépekből Budapesten 30, vidéken pedig 15 működik. Az ezekből származó éves bevétel eléri az 50 millió forintot - tudtuk meg Györkö Gábortól, a Photo-Me Kft. munkatársától. Ezek az igazolványképek alkalmasak hivatali felhasználásra. Györkö szerint az ingyenes digitális képkészítés, valamint a papíralapú igazolványképek elfogadásának megszűnése hátrányos helyzetbe hozhatja a fényképautomaták üzemeltetőit is.

A Magyar Sajtónapok keretében tegnap nyitották meg a XII. Sajtófotó-kiállítást a Néprajzi Múzeumban. A Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett pályázatra 3800 felvétellel pályázott 425 szerző. A MÚOSZ Nagydíját Koszticsák Szilárd Hídi csata című sorozata nyerte.

HOZZÁSZÓLÁSOK