Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus negatívan érinti a hazai gazdasági szereplőket, kedvezőtlenül befolyásolva a lakossági és vállalati ügyfelek hiteltörlesztési képességét. Kulcsfontosságú, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Kormány átmeneti fizetési könnyítések irányába tett lépései a lakossági és vállalati ügyfelek védelmét szolgálja.

A törlesztési moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági átstrukturálás, amely segít megoldani az adósok átmeneti nehézségeit. A bankok számára is fontos, hogy a reálgazdaság likviditási problémáit áthidalják, ezzel megőrizve az ügyfelek fizetési képességét.

Vissza kell majd fizetni mindent

A moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket az ügyfeleknek teljesíteniük kell, az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít - figyelmeztet az MNB. Mivel az átmeneti intézkedések végével az ügyfelek az elmaradt adósságszolgálatot is kifizetik, a moratórium nem gyakorol lényegi negatív hatást a pénzügyi intézmények jövedelmezőségére és tőkehelyzetére.

A törlesztések későbbre tolása ugyan befolyásolja a bankrendszer működését, az MNB számára ugyanakkor kiemelt fontosságú, hogy minden esetben biztosítsa a szektor működéséhez szükséges likviditás nagyságát, támogatva ezzel a pénzügyi stabilitás fenntartását.

A bankok sem tiltakoznak, sőt!

Orbán Viktor gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló bejelentése után először az OTP Bank jelezte, hogy helyesnek tartja az intézkedéseket, amelyek nem veszélyeztetik a hitelintézet stabilitását. Több bank, köztük az MKB és az Erste is együttműködéséről biztosította a kormányt.

A Gránit Bank a bejelentett kormányintézkedésekre reagálva közleményben hangsúlyozta, hogy digitális bankként, elkötelezett partnere a Magyarországon működő vállalkozásoknak és lakossági ügyfeleknek. "Szorosan együttműködünk a kormánnyal és a Magyar Nemzeti Bankkal, valamint az üzleti partnereinkkel a miniszterelnök úr által bejelentett intézkedések végrehajtásában" nyilatkozta Hegedüs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.