Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pártok támogatottságáról szóló közvélemény-kutatási adatoknak politikai jelentősége lett az ellenzéki pártok egymáshoz való viszonya, a stratégiák miatt. A kutatások mindegyike azt mutatja, hogy az MSZP lényegesen rosszabb helyzetben van jelenleg, mint volt négy évvel ezelőtt, de abban megosztottak a kutatások, hogy a gyengülésből ki profitált.

A centrális erőtér egy módosított változatát látjuk, ami a Fidesznek még kedvezőbb. A baloldalon több párt van, mint négy évvel ezelőtt, ráadásul kisebb bázissal. Abban minden közvélemény-kutatás egyetért, hogy ma a Jobbik a második erő, messze a Fidesz mögött, és nem sokkal a többi ellenzéki párt előtt - tette hozzá Török Gábor.

Török Gábor úgy látta, a Fidesz 2018-as győzelmének mértéke azon múlik majd, hogy az egyéni választókerületekben milyen eredmények születnek, hogy a jobboldalról a centrum felé húzódó Jobbik és a baloldal szavazói egy esélyes jelölt esetében átszavazzanak-e.

"A Fidesz 45 százalékos listás eredmény esetén a kétharmados többséghez 20-25 egyéni körzetnél többet nem veszíthet el, míg az abszolút többséghez 40-50 egyéni választókerületnél többet nem veszíthet el. Ezek a határkövei a jövő évi választásnak" - fejtette ki.

Török Gábor arról is beszélt, nem valószínű, hogy a Fidesz változtatni szeretne a kampány jelenlegi témáin.

"A migráció kérdése a kampány legfontosabb témája továbbra is. Én magam sem gondoltam volna, de a Fidesz végrehajtotta azt a bravúrt, hogy hosszú időn keresztül,

2015 tavasza óta egy politikai témát a napirenden tart, és a lehető legtöbbet kihozza belőle. Semmi oka arra, hogy ezen változtasson" - hangsúlyozta.

Török szerint a Fidesz számára veszélyes lehet, hogy a kampány tematikáját elviszi például a Jobbikkal szembeni Állami Számvevőszéki büntetés, az ellenzéknek ugyanakkor komoly erőket kellene megmozgatni azért, hogy más irányba terelje el a kampány témáit.