A Fidesz négy éve talált egy ilyen csodafegyvert, a rezsicsökkentést. Lehet, hogy mindezeken kívül a Fidesz arzenáljában van még olyan, amit most nem látunk, de szerintem az elmúlt időszak azt erősíti, hogy a Fidesz abban hisz, amit eddig tett: ez a megvédés. Megvédés a migráció, terrorizmus ügyében, a vörös csillag ügyében, és minden más területen is a nemzeti érdekek megvédése - fogalmazott a politológus.

Minden ügyben azt látom, hogy a Fidesz ugyanazt a koreográfiát játssza el, amit nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy a magyart megvédjük a külföldi ellen - mondta Török Gábor. Véleménye szerint ez egy egyszerű, de nagyon működőképes séma, és a saját szavazóik rezonálnak rá.

Ehhez a sémához nem szükséges, hogy a fenyegetés valós legyen, csak az kell, hogy elhiggyék, ez a fenyegetés létezik. És nem is mindenkinek kell elhinnie, alapvetően csak a Fidesz célközönségének, nagyjából 2-2,5 millió választónak kell elhinnie - mondta Török.

A Fidesz az elmúlt időszakban már nyilvánvalóan csak és kizárólag a saját szavazóival foglalkozik. Az ellenzéki szavazókat persze próbálja lebeszélni arról, hogy az ellenzéki pártokra szavazzanak, de alapvetően nem akarja őket átcsábítani a táborába.

Az elemző szerint ez elegendő lesz az újabb győzelemhez. Hacsak nem történik valamilyen jelentős változás a magyar politika tematikájában, nem lesz valamilyen jelentős botrány vagy nem szakad valamilyen formában a kormányoldal, akkor a Fidesz ezzel a "védelem-nemzeti szuverenitás-magyar érdekek" köré rendezett politikával jó eséllyel pályázik arra, hogy ezt a kétmilliós szavazótábort a választásokon is maga mögött tudja - mondta az Arénában Török Gábor.