Török Gábor: lehet, hogy koalícióra kényszerül a Fidesz

A választó ritkán osztja meg a szavazatát, vagy nehezebben osztja meg, és szeret arra a pártra szavazni listán is, akinek a jelöltjére helyben szavaz - mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.
Domokos László, 2018. március 6. kedd, 19:07
Fotó: Shutterstock

Véleménye szerint mivel minimum 10 százalékos támogatottságot kell szerezniük a választáson a parlamentbe jutáshoz,  nem veszélytelen a szocialisták számára, hogy szövetségre léptek a Párbeszéddel.

Az egyéni jelöltek koordinált indítását is minden pártnak át kell gondolnia, hiszen amellett, hogy kialakulhat egy az ellenzék nagy része által támogatott közös jelölt, az egyes pártok számára veszteséggel jár, például a töredékszavazatok elvesztése miatt, ahogyan azt is nehéz megjósolni, hogy a választók miképp reagálnak a koordinált jelöltállításra - mondta a politológus rádióban.

A politikai elemző szerint ha a jelenlegi ellenzéki erők lennének többségben a parlamentben, megkísérelnék a kormányalakítást. A legnagyobb frakcióval rendelkező párt nagy valószínűséggel a Fidesz lesz az új parlamentben - véli Török Gábor. Még akkor is, ha nincs abszolút többsége, megvan a játéktere arra vonatkozóan, hogy esetleg ő keressen magának a mai ellenzékből koalíciós partnert.

Bár Magyarországon eddig nem volt szükség arra, hogy a politika "fő struktúráló dimenzióját meghaladó, bal-jobbon átlépő kormány működött volna", de van olyan helyzet - például, ha a Fidesznek 95 mandátuma lesz, és szeretné folytatni a kormányzást -, hogy a legerősebb parlamenti pártnak választania kell a korábbi ellenzéki pártokból egyet maga mellé. A koalíciókötés nem a szerelemről szól - tette hozzá Török.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.03.07 13:37

meghallgattam, pontosabban meg is neztem az inforadio oldalan az interjut. egy valamit nem szamszerusitett tg, pl ha 2 helyen visszalep az mszp a jobbik javara, es ugyanez vica versa, es behuzzak azt a 2-2 helyet, akkor hogyan alakulnak a penzugyek. en azt gondolom, hogy egy nagyobb frakcio0 boven hoz annyit, mint amennyi kiesik az egyeni valaszto nem indulasa eseten a kampanybudgetbol. plane, hogy akkor az adott korzetben/varosban nem is kell kampanyolni. az biztosan dragabb, hiszen az 1 millio forint egy vicc kategoria, talan mar az elso valasztason is tulleptek az akkor meg jelentosnek gondolt keretet, inflacioval szorozzuk mar fel...

szoval a visszalepes nem egyertelmuen penzveszteseg, ellenben ha mandatum lesz belole egy keresztkoordinacioval, akkor az eleg sokat fog tejelni. a masik, hogy az mszp is cirka csak a korzetek feleben indit jeloltet, ergo a videk szinte teljesen a jobbike lesz, kvazi feladtak a kihivo szerepet. lehet, hogy 2018-ban mar 60% , vagy akar 50% ala kerul a ket komcsi part? (fidesz+mszp) hullanak a nyuggerek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html