Török Gábor: Most jön a ciklus kulcséve

Most jön a ciklus kulcséve, belpolitikai szempontból minden korábbinál izgalmasabb lehet 2016 - mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádióban. A teljes beszélgetést az este 6 óra után kezdődő, Aréna című műsorban hallgathatják meg.
Inforádió, 2016. január 11. hétfő, 18:04

A menekültválság már nem szerepel a magyar politikai napirenden, bár a kollektív tudatban megmaradt és fontos szerepet játszik majd a 2018-as választáson, ugyanakkor idén már visszatér a politika a normál kerékvágásba - vélekedett Török Gábor. Az interjú beharangozója az inforadio.hu-n olvasható.

"Azért lesz kulcsév, mert 2016 végén szerintem már nyilvánvalóvá fog az válni, hogy milyenek a politikai erőviszonyok, hogy egyáltalán van-e valakinek esélye arra, hogy alternatívát mutathasson vagy lehet, hogy nincs, de 2017-ben már késő lesz ezt látni."

A pártok várható legfőbb témái között Török Gábor a kormánypártok esetében a családi otthonteremtési kedvezményt említette.

"Az ellenzék próbálkozik a korrupcióval, mondjuk a jobbik, a baloldal jön a fizetésemelés témájával, most láthatóan az egészségügy kérdése felé is mintha egyre több figyelem irányulna, tehát egy nagy kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a Fidesz megítélésére, aztán ott van két nagyon fontos kérdés: egyrészt, ha a menekültválság leple elmúlik, akkor vajon a Jobbiknál visszatér-e ez a fokozatos erősödés, vagy a Jobbik beragad abba a szerepbe, ahol most látjuk, és a másik, aminek el kell dőlnie 2016-ban, hogy a baloldal mit fog csinálni."

Lesz-e előválasztás, ami talán az utolsó lehetőség lehet a baloldal számára, hogy ne ragadjon be a jelenlegi támogatottsági szinten - tette fel a kérdést a politikai elemző.

Emellett Török Gábor Orbán Viktor politikájának tartalmi minősítése nélkül aláhúzta, hogy a miniszterelnök mára az európai politikában is tényezővé vált.

"Nézze, szerintem ezek az alkalmak, mint Cameron látogatása Magyarországra, vagy a V4-ekkel kapcsolatos külpolitikai események, ezek mutatják, hogy Orbán Viktor kétségtelenül itt, legalábbis Közép-Európában, a közép-európai politikusok között ma a legerősebb politikai szereplőnek látszik."

Arra, hogy Tarlós István nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2019-ben újra megméreti magát a főpolgármester-választáson, mivel bevallása szerint nem szeretné, hogy ne vegyék komolyan, Török Gábor úgy vélte, hogy a főváros és a kormány közötti politikai játszmában Tarlós Istvánnak vannak még olyan adui amelyeket elő tud venni, az azonban szokatlan, hogy mindennek az érvkészletét is nyilvánosságra hozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK