Török Gábor: most Rogánra vagy Lázárra figyelnék

Most nem lesznek a 2010-eshez hasonló mézeshetek, már az első nap sokkal több a csalódottság és a pesszimizmus – mondta a választások utáni időszakról a hvg.hu-nak Török Gábor politológus, aki szerint a baloldalnak változtatnia kell.
Napi.hu, 2014. április 8. kedd, 13:05
Fotó: Napi.hu

Török Gábor a hvg.hu azon kérdésére, hogy véleménye szerint a vasárnapi parlamenti választásokat a kormánypárt nyerte meg, vagy az ellenzék veszítette el, azt válaszolta, hogy "nem vagy-vagy, hanem és". Szerinte a Fidesz politikai számításai tökéletesen beváltak: relatív többséggel is a kétharmad közelébe jutottak. Ehhez minimum három dolog kellett: a saját potenciális szavazók meggyőzése, a bizonytalanok otthon tartása és az ellenzéki alternatíva hiánya. S persze még egy: az új választási rendszer. Ugyanakkor ez utóbbit nem abszolutizálnám, a Fidesz minden választási rendszerben nyert volna most vasárnap, a korábbiban is a kétharmad közelébe juthatott volna ezzel az eredménnyel - fogalmazott a politikai elemző.

Török szerint a Fidesz második ciklusa a szavazatszerző képesség szempontjából nagy kihívás a pártnak: "Most nem lesznek a 2010-eshez hasonló mézeshetek, már az első nap sokkal több a csalódottság és a pesszimizmus." (A vasárnapi választáson több mint 600 ezer választót vesztettek a 2010-es eredményhez képest - a szerk.)

Ügyeskedéssel működtethető a majdnem kétharmad

A politológus szerint a kormánypártok által elért eredmény, a "majdnem kétharmad tényleg majdnem olyan, mint a kétharmad: kreativitással és ügyességgel akár időnként működtethető is. Lesz elég ellenzéki frakció, amely olykor meggyőzhető, megvehető. S azt se felejtsük el, ha végül lesz is 133 mandátum, az sem életbiztosítás: bizonyára a ciklus során is várhatók időközi választások". Török szerint ugyanakkor a kétharmad nagyon komoly hatalom, s nem is csupán politikai. "Úgy tapasztalom, hogy még a kormány gazdasági hátországában is többen nyugodtabbak lennének, ha a kormányfő ebben a ciklusban nem rendelkezne ezzel az eszközzel".

A hvg.hu azon felvetésére, hogy miben nyilvánulhat meg a Fidesz második ciklusában a "konszolidáció", Török azt válaszolta, hogy egyetért Rogán Antallal, aki szerint "a konszolidációról akkor szoktak beszélni a politikusok, amikor jobb éppen nem jut eszükbe. Ugyanakkor azért számíthatunk némi változásra. Orbán Viktor mindig hajlamos volt arra, hogy időnként új utakat, értelmezési kereteket keressen. Most lenne is rá oka" - véli a szakértő.

Hogyan alakulnak az erőviszonyok a Fideszen belül?

Arra a kérdésre, hogy a Fideszen belüli erőviszonyok miként rajzolódhatnak át a választások után, Török azt válaszolta, hogy ezzel még várják meg a kormányalakítást, annak komoly üzenete lehet. "Én leginkább Lázár Jánosra és Rogán Antalra figyelnék. Arra, hogy mi lesz belőlük, illetve esetleg mi nem" - mondta Török.

A baloldal gyenge szereplésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a mostani választás azt bizonyítja, valami nagyon mást kell kitalálniuk. Könnyen lehet, hogy egészen más szervezeti formában és vezetőkkel. "Budapest kivételével az egész ország azt üzente a baloldalnak, hogy így nem kelletek." A vidéki szavazók egy részét már átvette a Jobbik, "ha a baloldal nem szedi össze magát, tényleg elindulhat a lengyel úton" - utalt Török a lengyel baloldal eltűnésére a pártpolitikából.

Mi lesz a baloldallal?

Hogy milyen stratégia lehet jó a következő négy évre a baloldalnak, külön-külön vagy együtt folytassák, nem tudott válaszolni Török. "Minden út jó, aminek a végén a 106 egyéni választókerületben egy jelöltjük van és mögöttük állnak a kormányváltást akaró szavazók. Ebből a kettőből most csak az elsőt, a technológiai kihívást oldották meg."

Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért szövetségének szerinte ebben a formában nincs jövője, de a politikusaiknak még lehet szerepük a baloldalon. Török arra nem számít arra, hogy a választást követően az MSZP elmozdítaná helyéről Mesterházy Attila pártelnököt, "de a 2018-as castingon elég rossznak látszanak ma az esélyei". Szerinte hamarosan látható következményei is lesznek a baloldali összefogás sikertelenségének.

A parlamentbe szintén bekerült LMP növekedési esélyével kapcsolatban megjegyezte, hogy az leginkább attól függ, mi történik a baloldalon. "Tartós válság esetén még akár az LMP-nek is lehet valamilyen komolyabb szerepe." Elképzelhetőnek tartja az eddiginél koordináltabb LMP-MSZP együttműködést.

A Jobbik számára azzal, hogy több mint 40 körzetben lenyomták a baloldalt, elég tágra nyílt előttük a pálya - véli a politológus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugga, 2014.04.09 08:07

@ZalanIvan: Pont a Fidesznél látszik ez a legjobban. Ugye ez a fiatal demokraták pártja volt. 2002-ben még rengeteg fiatal volt a választási gyűlésükön. 2014-ben viszont azon lepődtem meg, hogy mennyi kretén fej és öreg volt a gyűléseiken.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.09 07:33

@Nyugga: "Nyuggerpárti mindegyik parlamenti párt."

Mert a legkönnyebben mozgósítható réteg, nagy részük vevő minden populista, demagóg szövegre szenilitásukból kifolyólag. Az egyik vidéki szavazókörzet az öregek otthonában volt, ahol csoportokban hozták le szavazni az időseket. Amikor meglátták az arra tévedt fideszes jelöltet, tiniket megszégyenítő ovációba kezdtek. Megmosolyogtató volt. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugga, 2014.04.09 06:50

@csillagos66: A Jobbik mitől jobboldali? Mert Székely-himnuszt énekelnek vagy ájtatoskodnak? Nyuggerpárti mindegyik parlamenti párt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.04.08 15:41

A magyar baloldali választók a Fideszre szavaznak már. A Fidesz jelenleg a legbaloldalibb párt. Építi a szocializmust, államosítás, rezsicsökkentés, klasszikus baloldali értékek. A jobboldalt elfoglalja a Jobbik mely elhagyja a rasszizmust és az antiszemitizmust. Ki fog válni belőle a szélsőjobb. A következő választás a baloldal (Fidesz) és a jobboldal (Jobbik) között fog eldőlni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html