Török Gábor a hvg.hu azon kérdésére, hogy véleménye szerint a vasárnapi parlamenti választásokat a kormánypárt nyerte meg, vagy az ellenzék veszítette el, azt válaszolta, hogy "nem vagy-vagy, hanem és". Szerinte a Fidesz politikai számításai tökéletesen beváltak: relatív többséggel is a kétharmad közelébe jutottak. Ehhez minimum három dolog kellett: a saját potenciális szavazók meggyőzése, a bizonytalanok otthon tartása és az ellenzéki alternatíva hiánya. S persze még egy: az új választási rendszer. Ugyanakkor ez utóbbit nem abszolutizálnám, a Fidesz minden választási rendszerben nyert volna most vasárnap, a korábbiban is a kétharmad közelébe juthatott volna ezzel az eredménnyel - fogalmazott a politikai elemző.

Török szerint a Fidesz második ciklusa a szavazatszerző képesség szempontjából nagy kihívás a pártnak: "Most nem lesznek a 2010-eshez hasonló mézeshetek, már az első nap sokkal több a csalódottság és a pesszimizmus." (A vasárnapi választáson több mint 600 ezer választót vesztettek a 2010-es eredményhez képest - a szerk.)

Ügyeskedéssel működtethető a majdnem kétharmad

A politológus szerint a kormánypártok által elért eredmény, a "majdnem kétharmad tényleg majdnem olyan, mint a kétharmad: kreativitással és ügyességgel akár időnként működtethető is. Lesz elég ellenzéki frakció, amely olykor meggyőzhető, megvehető. S azt se felejtsük el, ha végül lesz is 133 mandátum, az sem életbiztosítás: bizonyára a ciklus során is várhatók időközi választások". Török szerint ugyanakkor a kétharmad nagyon komoly hatalom, s nem is csupán politikai. "Úgy tapasztalom, hogy még a kormány gazdasági hátországában is többen nyugodtabbak lennének, ha a kormányfő ebben a ciklusban nem rendelkezne ezzel az eszközzel".

A hvg.hu azon felvetésére, hogy miben nyilvánulhat meg a Fidesz második ciklusában a "konszolidáció", Török azt válaszolta, hogy egyetért Rogán Antallal, aki szerint "a konszolidációról akkor szoktak beszélni a politikusok, amikor jobb éppen nem jut eszükbe. Ugyanakkor azért számíthatunk némi változásra. Orbán Viktor mindig hajlamos volt arra, hogy időnként új utakat, értelmezési kereteket keressen. Most lenne is rá oka" - véli a szakértő.

Hogyan alakulnak az erőviszonyok a Fideszen belül?

Arra a kérdésre, hogy a Fideszen belüli erőviszonyok miként rajzolódhatnak át a választások után, Török azt válaszolta, hogy ezzel még várják meg a kormányalakítást, annak komoly üzenete lehet. "Én leginkább Lázár Jánosra és Rogán Antalra figyelnék. Arra, hogy mi lesz belőlük, illetve esetleg mi nem" - mondta Török.

A baloldal gyenge szereplésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a mostani választás azt bizonyítja, valami nagyon mást kell kitalálniuk. Könnyen lehet, hogy egészen más szervezeti formában és vezetőkkel. "Budapest kivételével az egész ország azt üzente a baloldalnak, hogy így nem kelletek." A vidéki szavazók egy részét már átvette a Jobbik, "ha a baloldal nem szedi össze magát, tényleg elindulhat a lengyel úton" - utalt Török a lengyel baloldal eltűnésére a pártpolitikából.

Mi lesz a baloldallal?

Hogy milyen stratégia lehet jó a következő négy évre a baloldalnak, külön-külön vagy együtt folytassák, nem tudott válaszolni Török. "Minden út jó, aminek a végén a 106 egyéni választókerületben egy jelöltjük van és mögöttük állnak a kormányváltást akaró szavazók. Ebből a kettőből most csak az elsőt, a technológiai kihívást oldották meg."

Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért szövetségének szerinte ebben a formában nincs jövője, de a politikusaiknak még lehet szerepük a baloldalon. Török arra nem számít arra, hogy a választást követően az MSZP elmozdítaná helyéről Mesterházy Attila pártelnököt, "de a 2018-as castingon elég rossznak látszanak ma az esélyei". Szerinte hamarosan látható következményei is lesznek a baloldali összefogás sikertelenségének.

A parlamentbe szintén bekerült LMP növekedési esélyével kapcsolatban megjegyezte, hogy az leginkább attól függ, mi történik a baloldalon. "Tartós válság esetén még akár az LMP-nek is lehet valamilyen komolyabb szerepe." Elképzelhetőnek tartja az eddiginél koordináltabb LMP-MSZP együttműködést.

A Jobbik számára azzal, hogy több mint 40 körzetben lenyomták a baloldalt, elég tágra nyílt előttük a pálya - véli a politológus.