Történelmi csúcsot döntött az államadósság

Történelmi csúcsot ért el a központi költségvetés adóssága márciusban - írta a Népszava az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb adataira hivatkozva.
MTI-Eco, 2011. április 23. szombat, 12:18
Fotó: Napi.hu

Az év első negyedében mintegy 770 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága - a múlt év december végéhez képest -, 20 812 milliárdra. Ekkora összeget idáig soha nem sikerült produkálni - írta a napilap. A forintban és a devizában számított adósság egyaránt megugrott, előbbi 5,5 százalékkal, az utóbbi pedig 2,9 százalékkal, és ezzel a devizaadósság nagysága elérte a 9097 milliárd forintot.

Az elmúlt évben hónapról hónapra folyamatosan gyarapodott az ÁKK adatai szerint a tartozás, többször átlépve a 20 ezer milliárdot. Pedig a központi költségvetés tartozása még nem is tartalmazza az önkormányzatok költekezését, ami tetemes összeg, nem egy helyhatóság már csődbe is ment az idén.

A legnagyobb tételt - az összes adósságon belül 53 százalékot - a forintban kibocsátott állampapírok jelentik, ezek állománya 603,4 milliárddal 11 040,8 milliárd forintra duzzadt. A piaci államkötvényekben, a diszkont kincstárjegyekben és a lakossági állampapírokban felgyülemlett összegek egyaránt nőttek. A forinthitelek állománya az év első negyedében nem változott, ezek mindössze 3 százalékot képviselnek a teljes adósságból. A második legnagyobb tételt - arányuk 24 százalék - a devizakötvények jelentik, ezen a téren jelentős változások voltak.

A kormány márciusban kétszer bocsátott ki dollárkötvényt, egyszer hárommilliárd dollár értékben, 10 éves lejáratra, másodszor 750 millió dollár értékben 30 éves lejáratra. Ezek értéke összesen 706,7 milliárd forint. A kibocsátások 490,5 milliárd forinttal növelték meg az adósságot 2010 végéhez képest, az árfolyamnyereséget is figyelembe véve, míg az adósság 20 százalékát kitevő devizahitelek értéke csökkent, így a devizaadósság egyenlege 254,2 milliárdos növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

czi11, 2011.04.25 05:40

@Zodiakus: "Nem értem.Nem értem mire megy el ez a rengeteg pénz."
Pedig nagyon egyszerű, legalább is annak, aki figyelt az elmúlt két évtized ámokfutására! Egy olyan útra léptünk a '90-es évek elején, ami nem vezetett sehova; a bilinek egyszer ki kellett borulni, hát most kiborult! Meglepően sokáig vidámkodtunk kis hazánkban, nem gondoltam volna, hogy eddig kibírjuk munka nélkül, hatalmas, szinte általános mutyival, iparszerű adóelkerüléssel, naplopással! Most fizetni kell mindenért, most ébrednek majd rá az agy mosottak, a 300.-Ft-os vizitdíjas szavazók arra, hogy semmi sem az aminek látszik, vagy amit mondanak róla!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ez vagyok, 2011.04.24 17:08

@Zodiakus: "De félek jön egy "okos",aki elmondja hogy nekem miért jó az ha rossz."
Szerintem már az is egy "okosság", hogy a gazdasági portálokon az állampapírok kibocsátásával, jegyzésével kapcsolatos hírek ezt egy hatalmas sikerként festik le, hogy micsoda érdeklődés, túljegyzés mellett zajlott le. Hullassatok örömkönnyeket a boldogságtól - sugallják - miközben egy sírnivaló államadósság növeléséről van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.04.24 08:19

Nem értem.Nem értem mire megy el ez a rengeteg pénz.Nyakig adósodtunk akkor el miközben eladtunk minden állami céget.(az elmúlt húsz évről beszélek.Úgy viselkedtünk mint az a hibbant lakástulajdonos aki minden berendezést elad,közben meg veszi fel a hitelt a lakásra.Később meg nem érti miért lakoltatják ki.)
Hmmm.Esetleg valami Halálcsillagot építünk????(lásd csillagok háborúja)Mert az kerülhet ennyibe.Ennyi adóssággal nem lesz esélyünk a következő harminc évben sem arra hogy érdemben emelkedjen az életszínvonal hazánkban.Húsz évvel ezelőtt azt mondták (húúú de gáz hogy emlékszem rá!!!!)azért kell eladni az állami cégeket hogy ezzel tehermentesül az állam.Majd a magán tulajdonos fejleszt,piacot keres,termel.)Most meg olvasom X,Y nagyon nagy multi cégnek ennyi milliárd támogatás,annyi milliárd támogatás.Csak azért hogy az őslakosokat foglalkoztassa minimálbérért.
Nem értem.Komolyan nem értem.De félek jön egy "okos",aki elmondja hogy nekem miért jó az ha rossz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.23 16:32

Itt valami nagyon nem stimmel. Rekordon az államadósság, 3 hónap alatt rekord államháztartási hiány, hamburgeradó néven már az alapvető élelmiszereket akarják megadóztatni és a rákosok gyógyszerén (meg másokén is ) akarnak spórolni, a munkanélküliséget meg betiltották legalábbis 3 hónapban maximálták ( persze a segélyt , ehhez még hozzájön a zsírtartalékod amivel ujabb 1 hónapot kihúzhatsz )!!! Szóval a Gyurcsánnyal sem volt nagy szerencsénk, de úgy tünik Matolcsyval (mert Ő az értelmi szerzője a Fidesz gazdaságprogrammjának) sem nagyon lesz.. (bár tévednék !!!).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html