Az uniós állam- és kormányfők kétnapos tanácskozásukon legelőször az uniós védelem erősítéséről állapodtak meg. Az erről szóló sajtótájékoztatón Donald Tusk arra hívta fel a figyelmet egyebek mellett, hogy a terrorizmus még mindig komoly veszélyt jelent Európában, ezért fokozni kell a terroristák elleni közös erőfeszítéseket az állampolgárok megóvása érdekében.

Tusk beszámolója szerint a tanács megállapodott abban, hogy szorosabb együttműködésre van szükség az online iparággal a terrorista tartalmakkal szembeni küzdelemben és arra szólítják fel a közösségi média oldalakat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy megállítsák a terrorista tartalmat terjedését a neten. Ez praktikusan olyan új eszközök fejlesztését jelentené, amelyekkel észlelni lehet és le lehet automatikusan szedni a netről az ilyen tartalmakat. Ha szükséges, vonatkozó jogszabályok elfogadására is készek a tagállamok - tette hozzá.

Csipkerózsika felébredt

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón közölte, az ülésen megállapodtak abban, hogy összehangolják és megerősítik az uniós tagországok védelmi együttműködését. Juncker a védelmi együttműködésre, mint a "lisszaboni szerződés Csipkerózsikájára" utalt, aki most felébredt.

Az elnök közölte: az Európát fenyegető biztonsági kihívások miatt elkerülhetetlen egy közös védelmi alap létrehozása, ennek tervét az Európai Bizottság még június folyamán előterjeszti. Hangsúlyozta, hogy össze kell hangolni az uniós tagországok katonai kapacitásait, mivel Európában számos védelmi rendszer működik párhuzamosan, eltérő típusú és hatékonyságú katonai eszközök állnak rendelkezésre. A védelemre szánt kiadások hatékonysága alacsony, azok jelentős része a kutatásra irányul, alig marad forrás a védelem gyakorlati eszközeire.

Ezekben állapodtak még meg

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint az uniós vezetők biztonságról és védelemről szóló következtetéseket fogadtak el, amelyben a belső biztonság és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében arról határoztak, hogy közösen veszik fel a harcot az online radikalizálódás terjedésével szemben, összehangolják az erőszakos szélsőségek megelőzésére irányuló munkát, fellépnek a terrorizmus finanszírozása ellen, és megosztják a nemzeti bűnüldöző hatóságok közötti információkat.

Véleményük szerint a magánélet és a személyes adatok védelme mellett lehetővé kell tenni a terroristák által használt kommunikációs csatornák titkosításának indokolt esetben történő feloldását is.

Kijelentették, a tagországok megosztják a külföldi terrorista harcosok, valamint a hazai radikalizálódott egyénekkel kapcsolatos információkat, politikai és jogi intézkedéseket készítenek elő az ilyen típusú fenyegetés kezelésére.

Mayt helyretették

Ezután munkavacsora következik, amelyen előbb Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő ismerteti a minszki megállapodások végrehajtásának állását az ukrán válság kapcsán, majd Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszámol a közelmúltban tartott találkozóiról Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel - írja az MTI.

Tusk: történhetnek csodák

Tuskot megkérdezték a délelőtti kijelentéséről, miszerint elméletileg elképzelhető, hogy még visszafordítható a brit kiválási folyamat, mire azt válaszolta, hogy bár "történnek csodák", realistának kell lenni. "Talán ez a legjobb része a politikának, hogy minden lehetséges" - mutatott rá a volt lengyel kormányfő, hozzátéve, hogy kelet-európaiként az életében több olyan dolog is valóra vált politikailag, amiről azelőtt csak álmodott.

A vacsora végén Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatást ad kormánya szándékairól a brexittel kapcsolatban. Tusk erre utalva megjegyezte a sajtótájékoztatón: az Európai Tanács nem a Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről folytatandó tárgyalások fóruma.

Ezt követően még rövid tanácskozást folytatnak - már az Egyesült Királyság nélkül - a bennmaradó "huszonhetek" vezetői, és a tervek szerint megegyeznek a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek új helyszínének kiválasztására szolgáló eljárásról.