Történelmi mélybe estek a hozamok

Történelmi mélypont alakult ki az átlaghozamban a mai dkj aukción. Az ÁKK szokásos 50 milliárd forintos 3 hónapos kincstárjegy aukciójára 99, 6 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók. A rövid oldali hozamesés mögött - elemzők szerint - a jövő héten várható újabb MNB kamatvágás húzódik meg. Közben a forint is visszakorrigált a délelőtti gyengülést követően.
Gerőcs Tamás, 2013. április 16. kedd, 14:44
Fotó: Napi.hu

Délelőtt még megbillent a forint a konvergencia jelentés bemutatását követően, amire kereskedők szerint, azért kerülhetett sor, mert a piaci szereplőket meglepte, hogy a kormány csökkentette a jövő évi költségvetési tartalék szintjét, és az idei hiánycél eléréséhez nem irányzott elő pótlólagos intézkedést. Emiatt az euróval 295-296 forint környékén kereskedtek a kora délutáni órákban, ám később ismét erősödésbe kezdett a hazai deviza, és hét eleji erős szintjére, 294,5 forint közelébe kapaszkodott vissza a közös fizetőeszközzel szemben.

Ezzel párhuzamosan folytatódott az állampapír piaci hozamok süllyedése. Gyakorlatilag valamennyi szegmensben sikerült historikus szinteket elérni, egyedül a 10 éves papír van még az 5,3 százalékos rekordtól nagyjából 30 bázisponttal elmaradva. Ám a rövid oldalon - feltehetően a jövő heti kamatdöntés hatására - tovább billent a hozamgörbe. Az ÁKK mai aukcióján kétszeres lefedettség mellett 4,34 százalékos átlaghozam alakult ki a felkínált 50 milliárd forintnyi 3 hónapos dkj aukción. Ez újabb történelmi mélypont, ami a hétfői másodpiaci hozamszintet 11 bázisponttal alulmúlta.

HOZZÁSZÓLÁSOK