BUX
38240

Történelmi rekord született Magyarországon

Tavaly az export euróban számolt értéke 7,1, az import 5,4 százalékkal nőtt, a kereskedelmi többlet 8,118 milliárd euróra nőtt - adta hírül a második becslését a KSH.

Napi.hu, 2016. március 3. csütörtök, 09:01

Az export és az import felülvizsgált növekedési üteme valamivel alacsonyabb lett az első becslésben jelzett 7,4, illetve 5,6 százaléknál, de a többlet az előzetesen is történelmi rekordnak számító 8,098 milliárdnál is nagyobb lett. Az eddigi csúcsot a 2011-es évben elért 7,061 milliárd eurós aktívum jelentette.

Decemberben a kivitel volumene 7,2, a behozatalé 3,4 százalékkal haladta meg az előző évit. Az aktívum 359 millió euróval, 604 millióra nőtt 2014. decemberhez viszonyítva. A hónapban a kivitel értéke 6,7 milliárd euró (2115 milliárd forint), a behozatalé 6,1 milliárd euró (1925 milliárd forint) volt.

Így 2015 egészében a kivitel értéke 90,5 milliárd euró (28 038 milliárd forint), a behozatalé 82,4 milliárd euró (25 520 milliárd forint) volt. A külkermérleg többlete 1,8 milliárd euróval nőtt, és 8,1 milliárd eurót tett ki.

Pörög az autógyártás

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 11, a behozatalban 9,6 százalékkal emelkedett. A növekedést az év egészében a hazai autógyárak és az autóipari beszállítók bővülő termelése határozta meg. A közúti járművek forgalma mindkét irányban erőteljesen - exportban ötödével, importban hatodával - nőtt. A kiszállítás a személygépkocsi-export miatt nőtt, ami határozottan bővült Németországba, ezenkívül Japánba, az Egyesült Államokba, Franciaországba és Kínába.

Több mint 10 százalékkal emelkedett a jelentős részarányú villamos gépek mindkét irányú kereskedelme. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja és importja is az árufőcsoport átlagát meghaladó mértékben nőtt. Ezen belül a nagy részarányú dízelmotorok kivitele növekedett, ugyanakkor a szintén számottevő forgalmú benzinmotorok kivitele közel bázisszinten volt. Az általános rendeltetésű ipari gépek (úgymint a különböző centrifugák és folyadékszivattyúk) behozatala ugyancsak 10 százalék körül bővült.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,6, importja 8,5 százalékkal nőtt. A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek mindkét irányú kereskedelme 20 százalék körüli mértékben lett több. A műanyag-alapanyagok importvolumene, valamint az egyéb vegyi anyagok és termékek (túlnyomórészt növényvédőszerek), illetve a műanyag termékek mindkét irányú forgalma átlag feletti mértékben emelkedett. A papír, karton, papírpép exportvolumene több mint tizedével bővült. A jórészt autóipari vonatkozású termékkörök közül két számjegyű növekedés jellemezte a bútor és bútorelem importvolumenét, illetőleg a készbőr, bőrgyártmány, továbbá a gumigyártmány mindkét irányú forgalmát.

A lakossági fogyasztáshoz kapcsolódó ruházati cikkek és öltözékkiegészítők importvolumene közel tizedével lett több az év során. A kisebb részarányú fényképészeti és optikai készülékek importvolumene (zömmel szemüvegkeret és -szerelék) több mint ötödével, exportvolumene több mint negyedével nőtt, részben a hazai gyártókapacitások bővülése folytán.

Kevesebbet kellett költeni energiára

Az energiahordozók importvolumene 9 százalékkal csökkent. Mindkét fő energiahordozó világpiaci ára csökkent, a kőolajé jelentősebben, a földgázé kisebb mértékben. A kőolaj és kőolajtermék behozatala bázisszint körül alakult. A természetes és mesterséges gáz importvolumene viszont negyedével visszaesett, az orosz származású gáz mennyiségi csökkenése miatt. A kisebb részarányú árambehozatal 10 százalék körüli mértékben nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,2, az importé 6,2 százalékkal emelkedett. A gabona mindkét irányú kereskedelme csaknem hatodával nőtt. Az exportban főként a Romániába és Hollandiába irányuló kukoricakivitel növekedése volt a meghatározó. Az élő állat importvolumene szintén hatodával nőtt, leginkább a baromfi-behozatal nyomán.

A zöldségféle és gyümölcs importja - főként a banán, a citrusfélék és az alma forgalomnövekedéséből adódóan - tizedével bővült. Hasonló mértékű növekedés jellemzi az állati takarmány és az egyéb, táplálkozásra alkalmas termékek és készítmények (többnyire az étrend-kiegészítők és az élelmiszer-alapanyagok) importját.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,3, a behozatalban 1,1 százalékkal csökkent. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,4, a dollárhoz viszonyítva csaknem 20 százalékkal gyengült. A cserearány pedig 0,8 százalékkal javult.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,5, az onnan érkező behozatalé 8,1 százalékkal emelkedett. A többlet 1,3 milliárd euróval nőtt, és 8,6 milliárd eurót tett ki. Az export 79, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,1, a behozatalé 3,3 százalékkal nőtt. A külkermérleg hiánya ebben a viszonylatban 498 millió euróval kevesebb, 464 millió euró volt - derül ki a KSH adataiból.