Törvényben rögzítették a rezsicsökkentést

Törvényben rögzítette a parlament a rezsicsökkentést: a hétfőn elfogadott jogszabály a földgáz, az áram és a távhő árának január 1-jén bekövetkezett csökkentése mellett előírja a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentését július 1-jével.
Inforádió, MTI, 2013. április 29. hétfő, 18:41
Fotó: Napi.hu

A fideszes Németh Szilárd és Ékes József javaslatra elfogadott törvény alapján a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán. Ha ez elmarad - és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést -, a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

A jogszabály értelmében a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkennek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért - 2014. december 31-éig - a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.

A törvény felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy rendeletben állapítsa meg az ügyfélszolgálatok elhelyezésére és működtetésére vonatkozó részletes szabályokat, a szakminisztereknek pedig arra, hogy meghatározzák azt a számlaképet, amelyet a víziközmű-szolgáltatók használhatnak.

A szabályozás alapján helyesbíteni kell azokat a törvény hatálybalépése előtt kibocsátott, az idei évre vonatkozó gáz-, áram- és távhőszámlákat, amelyek nem felelnek meg a most rögzített rendelkezéseknek. A földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosításával azt is szabályozták, hogy a mérőórák évenkénti leolvasása között nem telhet el 365 napnál több.

A törvény - amelyet az összes frakció támogatott szavazatával, miközben a független képviselők többsége nemmel voksolt rá - a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A javaslat indoklása szerint a családok jövedelmük legkevesebb húsz százalékát fordítják rezsire, az elmúlt hónapokban ugyanakkor több száz panasz érkezett arról, hogy a szolgáltatók nem érvényesítették az előírt rezsicsökkentést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

newyork12, 2013.04.29 19:49

@toti72: En az ilyen rezsicsokkentesekkel mint kulfoldi allampolgar csak jol jarok mert tobb ingatlanom van ott. Mar 3 evvel ezelott is jol jartam a tervezett magas ingatlanado eltorlesevel. Itt az USA-ban jobb helyeken, allamokban az ingatlanado igen magas mert a helyi iskolakat is abbol finanszirozak. M.orszagon ez sokszor csak egy jo vacsora ara. Szoval akadnak olcsosagok Tunderorszagban. Kulonben ott mar lassan minden "torvenybe less iktatva". Mao-Cse-Tung kis voros konyve jut eszembe. Abban is minden szabalyozva volt. Mint egy karikatura egyszer mutatta egy fiatal par kozosules elott belenezett a kis konyvbe hogy milyen szabalyokat ir elo a vezer. Tunderorszag is rovidesen azon a nivon lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toti72, 2013.04.29 19:33

Tiltakoznak már a liberálfasiszták...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html