Törvényekbe öntik a szociális konzultáció eredményét

Magyarország felébredt - ez a legfőbb tanulsága a miniszterelnök szerint a szociális konzultációnak, amelynek eredményét Orbán Viktor napirend előtti felszólalásban ismertette a parlamentben.
NAPI, 2011. július 4. hétfő, 14:42
Fotó:

A szociális konzultáció keretében összesen 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza - írta az MTI. A válaszokból kiderül, hogy az emberek a munkára akarják építeni a jövőjüket, megértették, hogy a biztonsághoz, a jóléthez, a gyarapodáshoz dolgozni kell - mondta Orbán, hozzátéve: a konzultáció eredménye egy erős és széles középosztály képét vetíti elő, "amelyben minden magyar beletartozik, aki munkából akar élni".

A lakáscélú devizahitelek újbóli engedélyezésének kérdésében oszlottak meg leginkább az emberek válaszai. Ennek kezelése számos feladatot ad majd a kormánynak és a parlamentnek.

A válaszadók 91 százaléka támogatta a védett kor bevezetését; 97 százalékuk értett egyet azzal, hogy az állam segélyezés helyett munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket; és 89 százalékos volt az egyetértés abban, hogy az oktatási rendszernek elsősorban a munkakereslethez kell igazodnia.

A válaszolók 80 százaléka szerint a nyugdíjazásnál el kell ismerni a gyermeknevelést, legfőképpen azok esetében, akik emellett megfelelő idejű munkaviszonnyal is rendelkeznek - közölte, majd úgy folytatta: 85 százalékos a támogatása annak a javaslatnak, hogy aki valamilyen segélyre szorul, az azt csak részben kapja meg pénzben, részben pedig alapvető szükségleti cikk formájában.

A válaszadók 86 százaléka ért egyet azzal, hogy szorítsák korlátok közé a közüzemi szolgáltató magáncégek érdekeit, 94 százalék pedig azt helyesli, hogy törjék le azt a gyógyszergyártói lobbit, amely "saját érdekei miatt méregdrága gyógyszereket tukmál az emberekre" - sorolta Orbánr, hozzátéve: kétharmados annak az elképzelésnek a támogatása, amely szerint az állam nyújtson segítséget a bajba jutott devizahiteleseknek.

Valóban nem engedhetjük meg, hogy azokat támogassuk, akiknek sok van - értékelte az eredményeket a kormányfő, aki azt mondta: a nagy halakat nem kell félteni, ezek védelme nem lehet az állam feladata.

A konzultáció eredménye számos konkrét feladattal ruházta fel a kormányt, az emberek azt várják, hogy a véleményeket "jól felépített törvények formájába ültessük át a mindennapok gyakorlatába" - mondta a kormányfő, hozzátéve: ősszel már számos fontos kormányjavaslat várja majd ezzel kapcsolatban a parlamentbe visszatérő képviselőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GELI, 2011.07.04 23:27

@megalodon: a baj, hogy szélsőséges helyzeteket feszegettek, mint ha erről szólna ez a közmunka-dolog... ma vagy 12 "független"-né avanzsált, pár éve még szoci polgármesterrel beszélgettem erről...még ők is jónak tartják...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.07.04 23:24

@pro libertate: Na, már megint majdnem egyetértünk...(kezdem unni, hogy nem vitatkozhatok veled)..azért ez a "távol lakhelyétől" csak lehetőség, nyilván való hogy "senki sem szeretné a bal kezével vakarni a jobb fülét" ... (azt a szocik szokták, pl anno Ágika és a széfjei)
az, hogy többe kerül-e az adózóknak?? abban az esetben, ha az összes segélyezett elvállalja a közmunkát, akkor valószínű...legalább 5-8ezer Ft/fő-vel... viszont: 1) nagyon magas azok száma, akik inkább az eddigi feketén végzett munkáját választja, mert az jobban fizet(így ők már nem kerülnek pénzbe) és azt se felejtsük el, hogy a bér végrehajtható! Az adóhátralékok így behajthatóvá válnak, ami jelentős bevételt hozhat. (pontos számot kb egy év múlva mondok neked, ha az adómorál kutatásom erre vonatkozó eredményei meglesznek)
a kölcsönözhetőségről ma beszéltem polgármesterekkel...ők úgy értik ezt, h egyik település "kölcsönzi" a másiknak (ahol pl nem elegendő a közmunkás,de sok a feladat)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.07.04 19:40

@megalodon:
A pontosság kedvéért: ha a ma ismerhető információk igaznak bizonyulnak, akkor ismét tanulnunk kell a fidesznyelvet: a kényszerközmunkának nem sok köze van ahhoz, amit eddig e fogalom alatt értettünk. A fideszes közmunka fontosabb jellemzői: évi kilenc hónapon át, napi négy órában foglalkoztatja az állam a közmunkást, aki ezért havi 32 ezer Ft juttatásban részesül. A közmunkát nem tagadhatja meg (ha egyébként segélyre is számít), otthonától távol is el kell vállalnia, ebben az esetben az állam biztosítja za utaztatást vagy a szállást.
Tartalmát tekintve ez a közmunka európai értelmezést nyer: a közmunka a kényszerintézkedések, büntetések egyik formája.

Egyébként pedig az elvvel természetesen semmi baj: aki tud dolgozzon és keressen, adózzon. A baj megint a részletekkel, a fideszes illúziókkal van: a kényszermunka valószínűleg többe fog kerülni az adófizetőknek, mint a mostani segélyezési rendszer és bizonyosan kevesebb jövedelemhez juttatja a közmunkást, ebből fakadóan nőni fog (itt is) a társadalmi feszültség. A magam részéről nagyon nem szeretnék egy ilyen kényszermunkás barakk-tábor közelében élni...
Nem is beszélve az afféle agyrémekről, mint a közmunkások "kölcsönözhetősége"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.04 17:31

@weberianus: Abszolute semmi gond nincs azzal, hogy a megélhetésért dolgozni kell, viszont ha a dolgokat egy másik kameraállásból is megvilágitod, pl. munkanélküli lettél és mondjuk ajánlanak neked egy 40.000 ft.os "állást" ércfejtésért napi nyolc órában akkor az mennyire tetszene ??, persze nekem nem gond ha neked tetszik, menjél csak nyugodtan... engem nem zavarna különösebben.. végülis a segélyért meg kell dolgoznod nemde ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

weberianus, 2011.07.04 17:10

@megalodon: Mi a gond azzal, hogy a pénzért munkát kell végezni? Neked ingyen adják? Nagyon helyes, a valamit valamiért elv alkalmazása. Nem normális dolog, hogy százezrek azt sem tudják mi a munka, mert soha nem dolgoztak. Sajnos ez a helyzet. Ott kezdődik a dolog, hogy szocializálni kell őket a napirendre. Erre jó a közmunka. Ha ott megszokták a rendet, akkor utána mehetnek rendes munkahelyre is a rátermettek. Az általános fikázás helyett, inkább utána kellene nézni a dolgoknak. Egyébként vidéken nem egy helyen hatvan körül fizetnek a versenyszférában. Így nézd a negyvenezret...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html