Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartásról szóló 2011. évi törvény módosítási javaslata a költségvetési támogatásokat kizárná az ezernél több néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion, illetve az ahhoz kapcsolódó, a hivatásos sporttevékenységet szolgáló létesítmény létesítéséből és felújításából. A javaslat szerint adókedvezményt sem lehetne igénybe venni erre a célra.

A módosítás hatályba lépése előtt biztosított támogatás folyósítását a kötelezettségvállalásra jogosult felfüggeszti, s a felfüggesztés alól mentes a költségvetési támogatásnak az a része, amelynek folyósítása a labdarúgó-stadion már megkezdett létesítésének, vagy felújításának a lehető legalacsonyabb költség mellett és legrövidebb időn belül történő befejezéséhez szükséges - olvasható az indítványban.

A törvénymódosítási javaslat kimondja, a felfüggesztés alól mentes támogatási összeg folyósításának feltétele, hogy labdarúgó-stadion tulajdonosa, illetve a labdarúgós-stadionban hivatásos versenyrendszerben labdarúgó-mérkőzést rendező sportvállalkozás külön jogszabályban meghatározottak szerint vállaljon kötelezettséget a befejezés költségeihez való pénzügyi hozzájárulásra.

Az indoklásból kiderül, a törvényjavaslat célja, hogy egy szűkös költségvetési helyzetben, amikor az állami és önkormányzati alapfeladatok ellátását is számos tekintetben veszélyezteti a forráshiány, gátat szabjon a költségvetési forrásokból finanszírozott sokmilliárdos focistadion-építési projekteknek. A sajátos megoldást jelentő törvényi finanszírozási tilalmat az indokolja, hogy a kormánytól ebben a tekintetben racionális cselekvés az elmúlt hetek bejelentései alapján már nem várható - írja Szabó Tímea.

Amíg az országban négymillióan élnek a létminimum alatt és a gyerekek több mint 10 százaléka éhezik, akkor nem ésszerű megalomán beruházásokra költeni az adófizetők pénzét. Ehelyett a nélkülöző gyerekekre, a szegénység felszámolására és munkahelyteremtésekre érdemes fordítani a felszabaduló forrásokat - fogalmaz a képviselő.