Törvénysértő a hallgatói létszámkeret-csökkentés az ombudsman szerint

A felsőoktatásban felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól Szabó Máté ombudsman - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A jogalkotó nem tartotta be a jelenleg hatályos felsőoktatási törvény rendelkezéseit.
MTI, 2012. július 24. kedd, 09:45
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint Szabó Máté az Alkotmánybíróság egy határozatára is hivatkozva azt kifogásolja, hogy a létszámkeretet nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapították meg. Az ombudsman szerint a kormányhatározat megalkotása a jogállamiság, valamint a jogbiztonság elvével és ezen keresztül a művelődéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozott - tették hozzá.

Az alapvető jogok biztosa egy panaszbeadványhoz kapcsolódva az idén júniusban, hivatalból indított vizsgálatot a felsőoktatási intézményekbe felvehető hallgatók létszámkeretének nagyarányú csökkentése miatt.

A jogalkotó törvényt sértett

A vizsgálat feltárta, hogy a jogalkotó nem tartotta be a jelenleg hatályos felsőoktatási törvény rendelkezéseit, a létszámkeret előző évhez viszonyított plusz-mínusz 10 százalékos változást engedélyező, illetve korlátozó garanciális szabályát. Ezt Szabó Máté kérdésére az oktatásért felelős államtitkár is elismerte, ugyanakkor ezzel összefüggésben a kormány stratégiai céljainak megvalósítására hivatkozott - közölte az ombudsman hivatala.

Hozzátették: az alaptörvény külön is rögzíti, hogy a jogszabályok mindenkire, így az állami szervekre nézve is kötelezőek. Az Alkotmánybíróság a hallgatói létszámkeretre vonatkozó szabályozása kapcsán alkotott határozatának értelmében törvénysértő az olyan jogalkotás, amikor nem a megalkotására felhatalmazó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően határozzák meg egy alacsonyabb szintű norma tartalmát.

Vonják vissza!

Mindezek miatt Szabó Máté a kormánytól azt kérte: vonja vissza a felsőoktatásban felvehető, államilag támogatott hallgatók létszámkeretéről szóló döntését, és a létszámkeretre vonatkozó törvényi rendelkezésekkel összhangban rögzítse a 2012/2013-as tanév új belépőinek felsőoktatási létszámkereteit - olvasható a közleményben.

Kedd este, várhatóan nyolc órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel mintegy 110 ezer, felsőoktatási intézménybe jelentkező sorsa dől el. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, 82.661-en jelentkeztek nappali képzésre. Levelező képzést a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.07.24 16:33

@tamas970:

Magyarország ma lehetne annyi fizetést adni az eü.-ben, hogy egy év alatt visszafizethetné a tandíjat a végző orvos.
Ez tény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.07.24 16:07

@SzaszaG: Nem is lenne azzal a 9k fonttal semmi gond, csak utána keressen is annyit az ember, hogy (kockázattal együtt is!) megérje belenyomni a pénzt. Nyilván egy nyugati orvosnál megéri +100%, hogy az első évben visszajön az egész, míg egy (kevésbbé jól fizetett) magyar mérnök kb 10év alatt lát 5-6*9k fontot/orvos kb 20év alatt, ráadásul ez az összes fizetése, és nem a "haszon" pl egy hamburgerárushoz képest. Ha az utóbbi a kérdés, akkor Mo.-gon abszolút nem éri meg fizetni az oktatásért...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.24 15:57

Ha Szabó Máté (aki fideszes!) jogszabály ütközést talált az azt jelenti, hogy jártas a témában. Majd a felettesei abban is eligazítják, hogyan kell a jogszabályt úgy módosítani - ha kell soron kívül - , hogy megfeleljen a hatályos szabályozásoknak.
Utána jöhet az ellenzék és emlegetheti az első zsidó törvényt a numerus clausust.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.24 11:34

Mi az hogy törvénysértés, az aállam döntheti el , hogy támoga-e egyáltalán képzést vagy sem. ha igen, akor hány helyet. Angliában mindenki fizet évi 9000 fontot. Az nem törvénysértés? Kéremszépen ez befektetés, manapság nem az állam profitál belőle, pláne nem ha túlképzi a bölcsészeket aztán ott állnak a mcDonaldsban osztják a hamburgert. Ha meg nem tud elhelyezkedni itthon lelép külföldre. SZintén más adófizetők pénzén.
A munkaerőpiaici igényekre regálni kell. Törvényellenes a jó... Fizetőssé tenném az egészet aztán akkor kiabáljanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html