Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH mérése hetenként zajlik december eleje óta, ez alapján: az oltási hajlandóság fokozatosan emelkedik - olvasható ki a KSH legújabb, immár hetedszer elkészített analíziséből.

Míg a 2020. november 30-val kezdődő héten csak a magyarok 14,9 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, ez az arány - egy hétnyi megtorpanást leszámítva - fokozatosan emelkedett, a mérés hetedik hetében (a 2021. január 11-ével kezdődő héten) már 33 százalék százalék volt, azaz minden harmadik megkérdezett hajlik erre.

A friss mérés szerint legutóbb a válaszadók 26,5 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba - állapították meg a statisztikusok.

Eközben a feltett kérdésre (Tervezi-e, hogy beoltatja magát?) a "talán" választ adók aránya stabilan 28-31 százalék között mozgott, legutóbb 28 százalék volt.

KSH

A KSH felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 83 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 79 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 78 százalékát a kormányzati kommunikáció, valamint 67 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják - ugyanakkor a válaszadók fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.