Tovább csökkent a háztartások adóssága májusban

A háztartások bankhitelei 3,6 milliárd forinttal, a belföldi pénzintézeteknél elhelyezett betétállomány pedig 78,2 milliárd forinttal csökkentek májusban a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint - derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről kedden kiadott MNB-jelentésből.
Inforádió, MTI, 2015. június 30. kedd, 13:52
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a hitelek csökkenése annak az eredménye, hogy 10,9 milliárd forinttal csökkent a devizahitel-állomány, míg a forinthitelek 7,3 milliárd forinttal növekedtek. A magyar háztartások májusban 57,8 milliárd forintbetétet és 20,4 milliárd forint értékű devizabetétet vontak ki a piacról.

A jegybank szerint az április végi munkanap-áthelyezések miatti előrehozott kifizetések okozta jelentős állományváltozást követően a május végi állományok a szokásos szintre álltak vissza.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, csak a tranzakciókat figyelembe véve, szezonálisan kiigazítva 38,3 milliárd forinttal csökkent, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 4,8 milliárd forint hitelt fizettek vissza. A forinthitelek állománya 11,7 milliárd forinttal esett vissza, míg a devizahitelek állománya 6,9 milliárd forinttal emelkedett.

A vállalatok összesen 175,5 millió forint betétet tettek be, miközben a devizabetétekből 8,8 milliárd forintos nettó betétkivonásra került sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.30 21:17

jó hír ...,pörög az unorti-illibi ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html