A kiskereskedelmi üzletek a naptárhatástól megtisztított adatok alapján áprilisban 1,3 százalékkal, az év első négy hónapjában 0,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat bonyolítottak le, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A közlemény szerint a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok alapján az áprilisi eladások 0,4 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 áprilisában 644 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, míg az első négy hónapban 2273 milliárd forgalom realizálódott.

Az előző év azonos időszakához képest a teljes forgalomból 46 százalékkal részesedő élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 0,4 százalékkal növekedett, az első négy hónapban stagnált. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai áprilisban lényegében nem változtak.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene áprilisban 2,7, az első négy hónapban 0,7 százalékkal csökkent. Áprilisban azonban az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a gyógyszer- és a gyógyászatitermék-kiskereskedelmen kívül minden üzlettípusban nagyobb volumenű forgalom realizálódott. Az üzemanyagtöltő állomások eladásai mind áprilisban, mind az első négy hónapban 0,9-0,9 százalékos mérséklődést mutattak 2010 azonos időszakához képest.

Havi összevetésben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem áprilisi volumene 0,4 százalékkal emelkedett, ám a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,7, az üzemanyagkutaké 2,5 százalékkal mérséklődött.