A fogyasztói árak január-áprilisban átlagosan 0,9 százalékkal voltak alacsonyabban, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció áprilisban szezonálisan kiigazítva 0,2 százalék volt havi, és 1,2 százalék éves összevetésben.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az élelmiszereknél - főleg a szezonálisaknál - mértek emelkedést, emellett a szeszesitalok, dohányáruk és szolgáltatások ára is nőtt. Szezonális hatások miatt a ruházati cikkeknél egy hónap alatt jelentősebb áremelkedés történt. Hozzátette: a dohány jövedéki adójának április elsejei emelkedése kismértékben jelent meg az árakban, az a következő 4-5 hónapban fogja érzékeltetni hatását.

Márciusban - a vártnak megfelelően - újra negatív volt az év/év árindex Magyarországon, a fogyasztó árszínvonal 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a februári mínusz 1,0 százalék után.

Piaci vélemények szerint idén augusztusig tarthat a negatív infláció, a mérték azonban hónapról hónapra egyre csekélyebb lehet, sőt egy-egy hónap kivételt is jelenthet.

A márciusi inflációs adatról az MNB monetáris tanácsa legutóbbi kamatdöntő ülésén megállapította, hogy az összhangban alakult a márciusi inflációs jelentés előrejelzésével. Úgy látták: a rövid távú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek, amihez hozzájárul a tartósan alacsony külpiaci infláció, a kihasználatlan kapacitások nagysága, valamint az inflációs várakozások mérséklődése. A belső kereslet élénkülésével, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően a maginfláció fokozatosan emelkedhet, azonban e folyamatot lassíthatják az alacsony nyersanyagárak másodkörös hatásai. Összességében a mérsékeltebb alapfolyamatok visszafogott inflációs környezet irányába mutathatnak, így az infláció csak az előrejelzési horizont végén emelkedhet 3 százalék közelébe.

Az Európai Bizottság szerint az infláció a mélypontot az idén érheti el. Az EB a tavalyi nulla százalék után idén mínusz nullás ütemet vár, ami 2016-ban 2,5 százalékra gyorsulhat. A kormány hasonlót jósol 2015-re, mint az EB, viszont jövőre már 1,6 százalékkal számolnak.