Tovább csúszhat a gázpiac megnyitása

Lapunk értesülése szerint a Magyar Energia Hivatal (MEH) 12,5 százalékos lakossági, valamint 8 százalékos ipari gázáremelést javasol a nyárra.
Mayer György, 2008. május 20. kedd, 09:03
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Veszélybe kerülhet a gázellátásról szóló törvény tervezetének még a parlament tavaszi ülésszakán történő elfogadása, emiatt viszont a már amúgy is csúszásban lévő teljes piacnyitás további fél évvel eltolódhat. A törvény megszavazását legutóbb a június 2-3-i ülésnapokra jelezték, miközben a Ház az eddigi tervek szerint június 10-én nyári szabadságra megy.

Szakértők szerint nem meglepő, hogy tovább halogatják a földgázellátásról szóló törvény tervezetének elfogadását. Már az előzmények sem sok jóval kecsegtették a beterjesztő gazdasági tárcát, mert a villamosenergia-törvényhez hasonlóan ezt a tervezetet is alaposan átszabták a képviselők a beterjesztett mintegy 150 módosító javaslattal. Ezt tetézte még a kormánystruktúra átalakítása, hiszen a gazdasági tárcát kétfelé választották, s az újonnan alakult Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium viszi majd tovább a gáztörvény parlamenti vitáját.

A törvény tervezetét még tavaly novemberben fogadta el a kormány, ez már akkor előrevetítette, hogy legalább fél évvel csúszik az eredetileg 2008. januárra tervezett piacnyitás. Később idén júliusi piacnyitásban reménykedett a gazdasági tárca, ám néhány hónappal később 2009. január elsejét jelölte meg. A mostani késlekedés viszont már ezt a dátumot is megkérdőjelezi, így akár további fél vagy egy évet csúszhat a teljes gázpiaci liberalizáció, ami nemcsak Magyarország uniós vállalásai szempontjából kényelmetlen, hanem a piaci szereplők felkészülését is megzavarhatja. Egy előnye lehet a késlekedésnek a kormány szempontjából: későbbi időpontra tolódik az a határidő, amikorra rendeznie kell a nagykereskedő E.On Földgáz Trade-del szemben fennálló, a korábbi árszabályozásokból felgyülemlett 30-35 milliárd forint tartozást. Így a szükségesnél kisebb gázáremelés jöhet júliustól.

HOZZÁSZÓLÁSOK