Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A három hónapos határidő lejártával az Európai Bizottság hétfőn közzétette észrevételeit arról a magyar törvénytervezetről, ami megtiltaná az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását. Brüsszel elvileg nem lát problémát a "Heineken-törvényben", de elfogadása esetén nyomon fogja követni az alkalmazását, hogy biztosítsa annak az uniós joggal való összhangját - közölte hétfőn a testület illetékes szóvivője a Bruxinfo szerint.

Az Európai Bizottság a most közzétett észrevételeiben nem talált kivetnivalót a Heineken és a Csíki sör közötti, időközben tisztázott vitából eredeztetett, a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását megtiltó jogszabályban, amelynek tervezetét - a belső piac átláthatóságáról szóló irányelv alapján - a magyar hatóságok március 17-én jelentették be hivatalosan a brüsszeli testületnek.

A bizottság egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a tagállami intézkedéseknek összhangban kell lenniük az uniós joggal és arányosnak kell lenniük a kitűzött célokkal.

Az Európai Bizottság ezért nyomon fogja követni a releváns jogszabály gyakorlati végrehajtását a belső piac rendeltetésszerű működésének biztosítása érdekében és annak szavatolására, hogy az gyakorlati végrehajtása során ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést a gazdasági szereplőkkel szemben, vagy ne rakjon a vállukra aránytalanul nagy terheket

- idézi a Bruxinfo a javaslattevő-végrehajtó testület álláspontját. Amennyiben a törvény alkalmazása során sérülnek ezek az elvek, a bizottság kész kötelezettségszegési eljárást indítani.

Egy adott tagállam belső piacot érintő törvényének elfogadása előtti egyeztetés a többi tagállam számára is lehetőséget a véleménynyilvánításra. Ezzel a jogával egyedüliként Hollandia élt (egyben mint a Heineken központja). A holland kormány egy részletes jogi véleményt fejtett ki, amely olyan esetekben szokott előfordulni, ha a véleményt kifejtő ország megítélése szerint a törvénytervezet akadályokat gördíthet az áruk szabad áramlásának útjába - jegyzi meg a Bruxinfo. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha a magyar kormánynak még mindig szándékában áll a "Heineken törvény" elfogadása, azt legkorábban csak egy újabb három hónapos határidő után, vagyis legközelebb szeptemberben teheti csak meg.