Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább gyorsult az infláció áprilisban: a márciusi 4,5 százalék után 4,7 százalékos lett, szemben a Napi-konszenzus 4,6 százalékos várakozásával. Egyetlen hónap alatt - márciushoz képest - 0,6 százalékkal drágult az élet Magyarországon. A szűkebben értetemezett maginfláció szintén tovább emelkedett: a márciusi 2,5 százalék után áprilisra 2,7 százalékra.

Az élelmiszerek drágulása tovább folytatódott áprilisban, de nem érte el a márciusi szintet: akkor egyetlen hónap alatt az átlagot meghaladó mértékben 2 százalékkal drágult a termékkör, most "csak" 1,2 százalékos volt a havi drágulás. Legnagyobb mértékben a margarin, az idényáras élelmiszerek drágultak - utóbbiak nélkül 0,8 százalék lett volna a drágulás üteme. A maginfláció további emelkedése részben arra utalhat, hogy folytatódhatott a nyers élelmiszerek árának begyűrűzése a feldolgozott élelmiszerek közé, bár jó hír, hogy ez jóval elmaradt a márciusban tapasztalthoz képest.

Évesítve továbbra is komolyan, 9,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek: a cukor közel 70, de a liszt is több mint 60, az idényáras élelmiszerek pedig 20 százalékkal kerültek többe.

Forrás: KSH

A hónapban legnagyobb mértékben - 4 százalékkal - a ruházkodási cikkek drágultak, de egyrészt ez megfelel a szezonális hatásoknak, másrészt egy módszertani változtatásra vezethető vissza. Az élelmiszereken kívül az üzemanyagok hajtották az inflációt: márciushoz képest 0,9 százalékkal drágult az egyéb cikkek, üzemanyagok kategória és évesítve is 6,4 százalékos volt a drágulás.

Forrás: KSH

Ugyanakkor több jó hír is érkezett: a szolgáltatások árai - megfelelően a belső keresleti nyomás hiányának - továbbra is tompa mértékben emelkedtek, az erős forint miatt pedig olcsóbbak lettek a nagyrészt importbó származó tartós fogyasztási cikkek. A rezsiköltségek befagyasztásának elrendelése meglátszott háztartási energia áralakulásán is: egyetlen hónap alatt mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. A szeszes italok, dohányáruk is olcsóbbak lettek mind havi, mind éves szinten.

Fogyasztói árak változása (április, 2011; százalék)
1 hó alatt12 hó alatt
Élelmiszerek1,29,4
Szeszes italok, dohányáruk-0,5-0,2
Ruházkodási cikkek4,02,2
Tartós fogyasztási cikkek-0,3-1,4
Háztartási energia0,18,4
Egyéb cikkek, üzem-anyagok0,96,4
Szolgál-tatások0,32,0
Összesen0,64,7

Forrás: KSH