Tovább fékez a magyar gyorsnaszád

A magyar gazdaság tavaly a lassulás miatt már elmaradt a régiós versenytársak többségének eredményétől, idén pedig tovább nyílik az olló: 11 ország közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb - véli a GKI Zrt.
Napi.hu, 2016. február 1. hétfő, 06:45

A magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben 1 százalékponttal, 2,7-2,8 százalék körülire lassult. Idén a visszaeső EU-támogatások és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt - a gyorsan, de nem gyorsulva bővülő fogyasztás ellenére - tovább csökken a növekedés lendülete (2,3 százalékra).

A gazdaságkutató szerint a kormány által bejelentett lakáspolitikai intézkedések várhatóan csak 2016 közepétől élénkítik a lakásépítést.

A hivatalos munkanélküliségi ráta a 2015. utolsó negyedévében 6,2 százalék volt, 1 százalékponttal kisebb az egy évvel korábbinál. A tényleges munkanélküliség (a közmunkások többségét ideszámítva) 9-10 között valószínűsíthető - vélik a GKI elemzői.

Tavaly az első tizenegy hónapban a költségvetési szektorban 1,7 százalékkal, a legalább ötfős cégeknél 2,8 százalékkal volt magasabb a létszám. Képzett munkaerőben egyre inkább hány van.

Az államháztartás (áht) pénzforgalmi hiánya az emelkedő adóbevételek ellenére a tervezettnél 326 milliárd forinttal több lett, ami az EU-tól származó bevételek csúszásának következménye. Viszont az EU által figyelt GDP-arányos hiány a vártnál kedvezőbben (2 százalék körül) alakult. A GKI szerint 2016-ban 2,3 százalék körüli áht-hiány várható, miközben a GDP-arányos államadósság 1 százalékponttal csökkenhet.

Prognózis 2016-ra
MegnevezésÉves változás (százalék)
GDP2,3
Ipari termelés5,0
Beruházás-5,0
Kiskereskedelem3,0
Export6,0
Import5,0
Külkeregyenleg (mrd euró)9,0
Fizetési és tőkemérleg egyenlege (mrd euró)7,5
Átlagos euróárfolyam (Ft)320,0
Áht-egyenleg (folyó áron, mrd Ft)-700
Bruttó átlagkereset4,7
Fogyasztói árak0,8
Fogyasztói árak (év végén, %)1,6
Munkanélküliségi ráta (év végén, %)6,0
Forrás: GKI

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.02.01 09:24

A GKI bolsijai felelősek a 2006-os elkúrt megszorításokért, amelyek 1% körülire vitték le a magyar növekedést -miközben a versenytársak akkortájt 7-8%-kal bővültek.

Ennyit erről.

Egyébként a GKI, mivel szoci, rendszeresen alábecsül, tehát ezt tekinthetjük egy aféle minimum.forgatókönyvnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.01 08:59

1: Az olaj ára tovább csökken. Az irániak is hatalmas mennyiséggel beszálltak a csökkentési háborúba.
2: Az euró gyengélkedni fog a hazaárulók miatt
3: A magyar bérek nem növekednek annyira, hogy ne maradhasson a régió multi bérrabszolga telepe.
4: Magyarországon fokozottan növekedni fog a belső kereslet és lassan átveszi a gazdaságot pörgető szerepet a multik exportjától
5: az uniós támogatások leépülnek ami nem hat ki sehova mert legnagyobb része eleve felesleges vagy fenntarthatatlan beruházásokra ment el
6: az mnb továbbra is fenntartja magának azt a jogot, hogy hiteleznek a kerbankok helyett akik viszont továbbra is zsugorodni fognak és még nagyobb lesz a magyar részarány mert az anyabankjaik a hazai veszteségeiket Magyarországról (is) pótolják.
7: az államadósság szerkezetében tovább folytatódik a deviza/forint arány csökkenése ami hosszútávra csökkenti a kamatszolgáltatás nettó értékét. Mellette e gyengélkedő euró a legnagyobb befolyásoló tényező továbbra is.
8: Európa idén fog szembesülni a hazaárulók okozta belső, nemzeti gazdaság ferdítő hatásokkal. Hatalmas, soha nem látott mennyiségű szociális kiadásokat kell előteremteniük az őslakosoknak.
9: Az unió tovább gyengül, jobban mint az orosz gazdaság amelyik év végére eléri a mélypontját.
10: Az USA-Kína gazdasági háború stagnál. Kína átalakításba kezd az USA most fog szembesülni a 20 dolláros olaj okozta gazdasági kieséseivel.

A jelek alapján Magyarország továbbra is felfelé szálló ágon marad ameddig a többieknek a lejtmenete marad tartósan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.02.01 08:13

A GKI előrejelzései nem sokat érnek. Még a szeptember végi 2015-ös előrejelzésükben is óriási hibák vannak. Szeptember 28-án is 5,5 %-os ipari termelés növekedést jeleztek előre november végén a tény 7,3% volt.
Tavaly 2% GDP növekedésben reménykedtek, 2,8 körül lesz.
5% ipari termelés növekedést vártak 7% körül lesz.
2,3% bruttó átlagkereset növekedést vártak, nagyjából a duplája lesz.
3% export növekedést vártak, több mint a duplája lesz.
Ennek fényében a 2,3 % -ra emelt 2016 os GDP növekedés előrejelzése valószínűleg 3% felett lesz. Ez magával hozhatja a munkanélküliség 5%-ra csökkenését még 10 ezres közszférai leépítés mellett is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html