Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén a születésszám az év öt hónapjában alacsonyabb, négyben magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A februári szökőhónapot nem számítva, a legnagyobb, 6,3 százalékos emelkedést augusztusban regisztrálták, a legjelentősebb, 5,9 százalékos csökkenés pedig májusban következett be.

Az elhunytak száma 92 437 fő volt, ami az előző évihez mérten 7651-gyel esett vissza. A május-júniusi elenyésző emelkedést és a szeptemberi azonos értéket leszámítva, az év többi hónapjában lényegesen kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb, átlagosan 13 százalékos, a szökőnaphatástól megtisztított csökkenés január-áprilisban történt, de nagymértékű, átlagosan 7,3 százalékos visszaesés volt a július-augusztusi időszakban is.

A születések számának kismértékű csökkenése és a halálozások lényeges mérséklődése miatt a természetes fogyás a 2015. január-szeptemberi 31 160-nal szemben 2016 első kilenc hónapjában 23 635 fő volt.

Idén január-szeptemberben az anyakönyvezett 42 459 házasságkötés 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első hét hónapból különösen a szezonon kívül eső február-áprilisi időszak emelkedése volt jelentős, akkor az újonnan kötött frigyek kiigazított száma átlagosan 35 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A szezon csúcsát jelentő augusztusban 17 százalékos visszaesést regisztráltak - aminek hátterében naptárhatás állt, vagyis az idén eggyel kevesebb hétvége volt az előző év azonos hónapjához képest, és az augusztus 20-i ünnepnap is szombatra esett. Ezt követően, szeptemberben a tavalyihoz képest ismét nagymértékben, 9,4 százalékkal növekedett a házasságkötések száma.

A hónapban ezer lakosra 9,4 élveszületés és 12,6 halálozás jutott. Előbbi nem változott, utóbbi 1,0 ezrelékponttal alacsonyabb az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 1,0 ezrelékponttal 3,2 ezrelékre csökkent. Az év első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 4,0 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos mérséklődés az előző év január-szeptemberéhez képest. A házasságkötési arányszám 5,8 ezrelékes értéke 0,6 ezrelékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál.