BUX
37864

Tovább fokozódtak az egyiptomi tüntetések

Egyre nagyobb méreteket öltöttek kedden az egyiptomi tüntetések, miközben a Mubarakra nehezedő nemzetközi nyomás is fokozódik. A Moody's után az S&P is leminősítette kedden Egyiptomot és egyre komolyabb aggályokat vet fel az, hogy milyen hatással lehetnek a tüntetések a gazdaságra.

NAPI, 2011. február 1. kedd, 18:53

Folytatódtak kedden a tömeges tüntetések szerte Egyiptomban, ráadásul minden eddiginél több ember gyűlt össze Kairóban. Az al-Dzsazíra jelentése szerint a létszám elérte a kétmillió főt is, pedig csak egymillió emberrel számoltak korábban. Az al-Arabíjja értesőlései szerint az este folyamán beszédet mond majd Hoszni Mubarak, amelyben feltételezhetően leszögezi majd, hogy a következő, ősszel esedékes választások során visszavonul majd, addig azonban hatalmon marad.

Időközben a Hoszni Mubarakra nehezedő nemzetközi nyomás is fokozódott. A Guardian szerint David Cameron brit miniszterelnök arra hívta fel Mubarakot, hogy engedjen és átmeneti kormányra van szükség, hogy megkezdődhessen a tényleges változás. Egyiptomba érkezett Frank G. Wisner is, az Egyesült Államok korábbi kairói nagykövete. A New York Times szerint Wisner arra próbálja meg rábeszélni Mubarakot, hogy engedje át a hatalmat. (Mindeközben John Kerry demokrata szenátor, a külügyi bizottság elnöke és Bush ellenfele a 2004-es elnökválasztáson a New Yok Timesban megjelent cikkében tapintatosan távozásra szólította fel Mubarakot.)

Az ENSZ szerint ezidáig 300 ember veszetette életét az egy hete tartó lázadásban és legalább 3000 sebesültek meg. Jelenleg 400-450 magyar turista tartózkodhat Egyiptomban, ha bármi történne azonnal repülőt indítanak a kint rekedt turistákért, de a tervek szerint hét végén hazahozzák az embereket.

Kedden a Moody's leminősítése után az S&P is egy fokozattal a második legmagasabb bóvli kategóriás BB-re minősítette le Egyiptomot negatív kilátásokkal és kilátásba helyezte, hogy három hónapon belül drasztikusabb vágás is elképzelhető, amennyiben a politikai válság jelentősebb instabilitáshoz vezet - írja a Reuters. A Fitch még múlt héten rontotta Egyiptomra vonatkozó semleges kilátásait negatívra, így az S&P lépésével már mindhárom nagy hitelminősítő megnyilvánult az észak-afrikai ország kapcsán.

Elemzők szerint a lázadások megroppanhatják a gazdaságot is. A BBC elemzője szerint a rövid távú tőkebefektetéseket drámaian érinthetik az események, ez pedig komoly hatással lehet Egyiptom törlesztési képességeire hosszú távon.

A korábbiakkal ellentétben londoni elemzők azonban úgy vélik, nem kerül sor a Szuezi-csatorna lezárására. A Barclays szerint a lezáráshoz a kormány formális döntésére, valamint a fegyveres erők beleegyezésére lenne szükség, ám közel-keleti szakértők szerint a hadsereg vonakodik ettől. Ha Egyiptomban radikális, nyugatellenes kormány kerülne hatalomra, akkor lenne esély arra, hogy a Szuezi-csatorna ismét a nemzetközi hatalmi politika túszává válik, de e forgatókönyv megvalósulása a Barclays Capital londoni elemzői szerint jelenleg nem tűnik közeli veszélynek.

A Szuezi-csatorna azért bír kifejezett jelentőséggel, mert a tengeri világkereskedelmi forgalom éves összértékének hozzávetőleg 7,5 százaléka halad át a csatornán, a világ nyersolajellátásának pedig a 4,5 százaléka függ a csatornától, illetve a földközi-tengeri partvidékre kifutó, párhuzamos csővezetéktől. A vízút használati díja az egyiptomi éves GDP 3 százalékát teszi ki.