BUX
37350

Tovább húz az ipari paripa

Változatlanul kedvezőnek tartják az ipari termelés kilátásait a piaci elemzők, igaz, a növekedés az év második felében veszíthet a lendületéből.

MTI-Eco, 2014. június 5. csütörtök, 10:59

A KSH friss adatai szerint a márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bővült az ipari termelés volumene év/év alapon.

A vártnál sokkal jobb lett az áprilisi adat. Bár részletes számok még nem állnak rendelkezésre, az előző hónapokhoz hasonlóan a járműgyártás jelentheti a hajtóerőt - véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. elemzője. Bíztatónak tartja, hogy más iparágak, köztük az elektronikai szegmens is élénkülni kezdett. Nyeste szerint a pozitív külső konjunktúra kitart ebben az évben, így az ipar, a feldolgozóipar és a járműgyártás a gazdasági növekedés húzóereje marad. Várakozása szerint éves átlagban 6,5 százalékkal bővülhet az ipari termelés idén, felfelé mutató kockázatok mellett. A magasabb bázis miatt az év vége lassulást hoz.

Az ipar továbbra is kitűnő formában van - kommentált Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. A rövid távú kilátások változatlanul kedvezőek. Márciusban a rendelésállomány több mint 20 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, a beszerzésimenedzser-index messze a növekedési küszöbérték fölött áll, az ipari ágazatok bizalmi indexei pedig továbbra is magas szinten vannak.A dinamika az év második felében csökkenhet a magasabb bázis miatt, és a vállalatok túlfűtött várakozásai is mérséklődni látszanak. Az ipari termelés bővülése így is elérheti, vagy akár meg is haladhatja a 8 százalékot.