A miniszterelnök szerint a kormány a költségvetési hiány azonnali lefaragására törekszik, és átalakítja a közszférát, hogy az soványabbá és hatékonyabbá váljon. A politikus nem közölt pontos részleteket, azonban arról tájékoztatott közleményében, hogy a kormány jövő héten nyilvánosságra kerülő programja tartalmazza majd az új intézkedéseket.

Az elhúzódó görög adósságválság közepette az újonnan megválasztott portugál miniszterelnök többször hangsúlyozta abbéli szándékát, hogy gyorsan és hatékonyan hajtsák végre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé vállalt kötelezettségeket. Passos Coelho a júniusi országgyűlési választásokon aratott győzelmet követően néhány napon belül megegyezett a koalíciós partnerrel a kormány összetételéről.

A portugál kabinet ugyanakkor jelentős kihívások elé néz, amennyiben az előző évi 9 százalékról 2013-ra 3 százalék alá kívánja csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt. Elemzők szerint a kormány legsürgősebb teendői között a társadalombiztosítási rendszer átalakítása, a bajba jutott Banco Portugues de Negocios értékesítése, állami eszközök értékesítése, valamint a munkavállalók elbocsátási költségének csökkentése szerepel.