Tovább javultak az üzleti várakozások

Októberben folytatódott a GKI−Erste konjunktúraindexének emelkedése, így idei csúcspontjára jutott, mivel az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak.
Domokos László, Napi Gazdaság, 2013. október 24. csütörtök, 08:31
Fotó: Napi.hu

A mutató utoljára 2011 tavaszán, a Széll Kálmán terv bejelentése előtt volt hasonlóan kedvező. Az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai kedvezőbbek lettek. Különösen nagyot nőtt az optimizmus az építőiparban.

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével − ahol nem változott − minden ágazatban, ha csak kissé is, de erősödött. Az üzleti szférában a szolgáltató cégek kivételével az árvárakozások nem változtak, illetve kissé csökkentek, s valamelyest bővült az árcsökkentést tervezők köre. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőipar kivételével minden ágazatban kedvezőbb lett, s a javulásra számítók aránya az iparban és a kereskedelemben immár meghaladta, a szolgáltatók körében pedig megközelítette a romlással számolókét.

A fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi jelentős növekedést követően annál lassabb ütemben, de tovább nőtt. Az emberek saját pénzügyi helyzetük következő egy évét kissé kedvezőbbnek ítélték, mint szeptemberben, ugyanakkor megtakarítási képességüket romlónak tartották. A hónapban tovább mérséklődött a lakosság inflációs várakozása, akárcsak a munkanélküliségtől való félelme.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2013. V.VI.VII.VIII.IX.X.
Üzleti bizalom−10,5−6,9−8,6−6,3−4,8−2,3
Fogyasztói bizalom−34,4−37,3−35,3−36,9−31,0−29,4
Konjunktúra−16,7−14,8−15,5−14,3−11,6-9,3
Forrás: GKI Zrt.

gki
HOZZÁSZÓLÁSOK