A kabinet azt kezdeményezte, hogy a házszabálytól való eléréssel tárgyalja a parlament a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásnak erősítéséről szóló, bankmentő csomagként is ismert törvényjavaslatot, és a hozzá kapcsolódó költségvetési törvénymódosítást. A költségvetési bizottság hétfőn dönt az előterjesztések általános vitára való alkalmasságáról, a házbizottság pedig arról, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyalja-e az Országgyűlés a javaslatokat. Nem sok esély van arra, hogy a Fidesz hozzájáruljon a törvényjavaslatok gyorsított tárgyalásához - írta az MTI.


Ha normál menetrendben tárgyalja az Országgyűlés a bankmentő csomagot, akkor annak elfogadására leghamarabb két hét múlva lenne esély, erre is csak akkor, ha nem érkezik módosító indítvány az előterjesztéshez. Normál menetrendben december elején lehet a törvényjavaslatok zárószavazása.


A pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényjavaslat szerint minden olyan magyarországi székhellyel rendelkező bank kaphatna tőkejuttatást az államtól, amely meghatározó jelentőségű a hazai pénzintézeti szektorban. A bankmentő csomag részeként az állam összességében 300 milliárd forintot fordíthatna arra, hogy hitelintézetben tőkét emel. A javaslat szerint a magyar állam nevében a pénzügyminiszter 2009. február 28-ig teljesíthetné a különböző állami tőkeemeléseket, illetve az állam javára befolyásszerzést hajthatna végre, de ezek együttes összege maximum 300 milliárd forint lehetne.


A pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának erősítéséről szóló javaslat szerint a magyar állam egyes fontos hitelintézetek forrásbevonásához állami garanciát is vállalhatna, az ilyen állami garanciák együttes összege azonban legfeljebb 1500 milliárd forint lehetne. A hitelintézet kötelezettsége legkevesebb három hónapra, illetve legfeljebb ötéves futamidőre szólhat.