Tovább késik az ingyenes bárányhimlőoltás

Bár Lázár János már tavaly januárban beszélt a kormányinfón arról, hogy a kabinet nyitott a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételére, illetve megkezdik az ehhez szükséges tárgyalásokat, mégis úgy tűnik, egyelőre jól hangzó ígéret marad - írta a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2018. február 2. péntek, 13:59
Fotó: Shutterstock

A bevezetés dátumáról az elmúlt immár több mint egy évben még mindig nem sikerült dönteni - tudta meg a napilap.

Hazánkban a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 közötti 1998-tól 2016-ig bezárólag, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7-1,7 százalék között mozgott.

Az Emmi újra, már több alkalommal közölt válaszát ismételte meg: "A hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van, amennyiben erről végleges döntés születik, tájékoztatjuk a nyilvánosságot."

Holott korábban éppen a szaktárca hívta fel a figyelmet arra, hogy egy 2017-es elemzés szerint az átlagos megbetegedési számtól függően 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat a bárányhimlő. Az összeg harmadát a direkt költségek, vagyis közvetlenül az egészségügyi ellátás költségei teszik ki, míg kétharmadát a munkából kiesett napok száma.

Fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK