Tovább lassít a Gyurcsány-csomag - fékeztek a bankok is (bővített)

Elemzők a vártnál rosszabb GDP-adat kapcsán elmondták, hogy a negyedik negyedévben némileg gyorsabb bővülésre lehet számítani, a fő kérdés azonban az, hogy a megszorító csomag hatásainak elmúltával beindul-e a növekedés.
NAPI Online, 2007. november 14. szerda, 13:25
Fotó:

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy a GDP növekedése megfelel várakozásainak, azonban az elemzői várakozásoktól messze elmarad. A harmadik negyedévben a lakossági fogyasztás visszaesésének mértéke hasonló lehetett az előző negyedévihez képest, a közösségi fogyasztás az oktatási intézmények összevonása miatt tovább szűkülhetett, a beruházások feltehetően visszaestek, amit a nettó export megugrása ellensúlyozott, így alakulhatott ki az előző negyedévinél némileg elmaradó növekedés - mutat rá Suppan Gergely.

A termelési oldalt figyelembe véve a mezőgazdaság katasztrofális termelése elsősorban a harmadik negyedévet sújtja, az építőipar zuhanása a második negyedévinek mintegy duplája, a szolgáltatások közül a kereskedelem visszaesése folytatódott, az idegenforgalom stagnál, míg a közösségi szolgáltatások (egészségügy, oktatás) tovább estek. A negatív tényezőket csak részben tudta ellensúlyozni az ipari termelés harmadik negyedévben tapasztalt megugrása.

Az elemző elmondta, hogy várakozása szerint a növekedés mélypontján túl vagyunk, a következő negyedévtől már 1,6 százalékos bővülést vár, ami 2008 első negyedévében 2,0 százalékra gyorsulhat majd, 2008 végére a GDP bővülése megközelítheti a 3 százalékot. Szomorú, hogy a magyar gazdaság egyértelműen lemaradni látszik a régióban, a szlovák GDP növekedése (9,4 százalék) közel tízszerese a magyarnak - zárja kommentárját Suppan.

Az ipari termelés viszonylag erős volt, ám a mezőgazdaságtól nem lehet csodát várni - idézte a GDP-adat kapcsán a Reuters hírügynökség Ligeti Csákot, a KSH szakértőjét. Ligeti egy fontos momentumra is felhívta a figyelmet: míg az elmúlt években a pénzügyi szolgáltató szektor lendületben volt, addig az idén mind a PSZÁF, mind a bankok a növekedés lassulását jelezték ebben az ágazatban.

Nyeste Orsolya, az Erste elemzője a javuló exportteljesítmény miatt erősebb GDP-adatra számított, a várakozástól a szakember szerint a mezőgazdaság és az építőipar katasztrofális teljesítménye miatt maradtak el a számok. Nyeste ugyancsak rámutatott, hogy a közösségi fogyasztás (oktatás és egészségügy) tovább esett, ami szintén hozzájárult a várttól jócskán elmaradó GDP-adathoz. A szakember összességében úgy látja, hogy a számoknak nem lesz szignifikáns hatása a monetáris politikára.

Trippon Mariann, a CIB elemzője rámutat, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nem a második negyedév volt a "gödör", hanem vélhetően ez a harmadik. Bár a részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, annyi elmondható, hogy az ipar jól teljesíthetett, míg a szolgáltatások gyengébben, a mezőgazdaság teljesítménye pedig csapnivaló volt. A nettó export jól alakult, köszönhetően elsősorban az európai konjunktúrának. A megszorító intézkedések hatása egyértelműen érződik a számokon, ezzel együtt az elemző a 2007-es év egészére 1,5 százalékos körüli növekedéssel számol. A fő kérdés, hogy a megszorító intézkedések után a gazdaság visszaáll-e egy 4-5 százalékos növekedési pályára a következő 2-3 évben, vagy beragadunk egy alacsonyabb szinten. A gazdasági növekedés tekintetében a régióban továbbra is utolsók vagyunk, és ez év végén az "éltanuló" Szlovákia egy főre jutó vásárlóerő-paritáson mért GDP tekintetében megelőzi hazánkat - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK