BUX
38240

Tovább nőtt a kiskereskedelem

Áprilisban 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.

Napi.hu, 2014. június 4. szerda, 09:00

2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. Egyidejűleg a kiskereskedelmi adatok forrásában is változás következett be: 2013 júliusától rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai. Ezért az idősorban törés állt elő: 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai a fentiek miatt nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival.

Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtésünk adatait is közli a KSH, eszerint 2014. áprilisban 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgép-rendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt ("kifehéredett"). Az új (Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től származó) adatforrás alapján 2014 áprilisában 2013 áprilisához képest 6,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,6 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.