Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás központi alrendszere 209,4 milliárd forint hiánnyal zárta áprilist, a deficit az év első négy hónapjában elérte az 1081,4 milliárd forintot - erősítette meg az előzetes adatokat kedden a Pénzügyminisztérium (PM) a honlapjára kitett részletes jelentésében.

Az idei első három hónapban az államháztartás központi alrendszere 871,9 milliárd forint hiánnyal zárt. A január-áprilisi deficit az 1360,7 milliárd forintos egész évi előirányzat 79,5 százaléka.

A központi költségvetés hiánya az év első négy hónapjában 1119,5 milliárd forintot, az elkülönített állami pénzalapoké pedig 7,0 milliárd forintot tett ki, miközben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,1 milliárd forintos többletet értek el.

A jelentésben az áll, a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti gazdasági növekedés mellett.

A tájékoztató szerint az idei első négyhavi egyenleget elsősorban az uniós kifizetések és az egyes költségvetésből finanszírozott programok kiadásai - Modern városok program, Egészséges Budapest program, kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása - határozták meg.

A Pénzügyminisztérium közölte, hogy az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Az idén ugyanakkor mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe. Vagyis ahogy az előző hónapokban is, az uniós kifizetések átfutásával magyarázzák a kiugró hiányt.

Tavasszal minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek egyszeri, 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt juttatott a kormány - idézte fel a tárca utalva arra is, hogy márciusban téli rezsicsökkentésről is döntöttek, ami minden háztartásnak 12 ezer forintos megtakarítást hozott. (Érdekesség, hogy korábban azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy nem lesz választási költségvetés, vagyis nem költekeznek ki.)

Január-áprilisban az általános forgalmi adóból 136,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 82,3 milliárd forinttal több bevétel keletkezett, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 91,0 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesülését - ismertették a jelentésben.

A központi alrendszer bevételei április végéig 5977,9 milliárd forintot tettek ki, ami 518,2 milliárd forinttal nagyobb az előző év azonos időszakához képest.

A kiadások az év első négy hónapjában 7059,3 milliárd forintra rúgtak, ami 1478,1 milliárd forinttal nagyobb az elmúlt év azonos időszakához mérve.

A központi költségvetés adóssága április végéig 898,3 milliárd forinttal növekedett 2017 végéhez képest, s így elérte a 27 644,5 milliárd forintot.