Ezen belül a központi költségvetés 1019 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 71,7 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 110,8 milliárd forintos többletet értek el. Augusztusban az államháztartás központi alrendszere 163,1 milliárd forintos hiányt mutat.

2016. január-augusztus közötti időszakában 274 milliárd forint volt a halmozott deficit.

Az idei és az előző év számadatainak különbsége mögött az elmúlt hónapok folyamatai köszönnek vissza - írja közleményében az NGM. A bevételi oldalon a tavaly novemberi hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodás hatásai láthatóak.

A kiadási oldalon az uniós projektekkel összefüggő kifizetések tovább emelkedtek: elérték a 1324,6 milliárd forintot, amely a tavalyi összegnek már közel a kétszerese.

Ezeket a hazai költségvetés megelőlegezi, azonban egyelőre az Európai Uniótól jóval kisebb nagyságrendben érkeznek visszatérítések.

A lakásépítési támogatások 33,8 százalékkal magasabbak az előző év azonos időszakához képest. A szeptemberben esedékes családi támogatások kifizetését augusztusra előrébb hozta a kormány, ami összességében 33 milliárd forintot tett ki.

Az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett továbbra is biztonsággal teljesíthető - írja a tárca. A január-júliusi hiány egyébként 817 milliárd forint volt.