Tovább nőtt az export

Idén áprilisban a kivitel volumene 8,8, a behozatalé 3,9 százalékkal, az aktívum 558 millió euróval nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, míg az első négy hónapban a külkereskedelmi mérleg többlete 3,4 milliárd euró volt - jelentette a KSH.
Napi.hu, 2016. június 30. csütörtök, 09:54
Fotó: Reuters

Idén áprilisban a kivitel értéke 8 milliárd euró (2500 milliárd forint), a behozatalé 7 milliárd euró (2192 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 5,2 százalékkal nőtt, az import 2,2 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi aktívum 558 millió euróval nőtt, és 989 millió eurót tett ki.

Az adat nagyobb exportnövekedést és importcsökkenést mutat a hónap elején kiadott első becslésben közölt 5,1, illetve 1,9 százalékosnál. Az egyenleg értéke 30 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél - közölte a KSH.

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 10,5, a behozatalban 1,2 százalékkal bővült. A közúti járművek importvolumene közel ötödével nőtt - az újabb beruházások, az állami flottavásárlások, illetve az új modellek gyártása folytán. Ezekkel összefüggésben az exportvolumenük 10 százalék körül bővült.

Az energiafejlesztő gépek forgalma mindkét irányban közel negyedével nőtt, leginkább a járműgyártáshoz kapcsolódóan. Az importban a legnagyobb forgalmú villamosgépek behozatala (főként az elektronikus integrált áramkörök és mikroszerkezetek forgalomnövekedése miatt) 10 százalékot megközelítően, kivitele (nagyrészt a kapcsolótábla, -panel, -tartó keresletnövekedése folytán) kismértékben lett több.

Az árufőcsoport átlagát meghaladóan bővült az általános rendeltetésű ipari gépek behozatala, illetve a híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek kivitele (ez utóbbi többek között a termelés kapacitását növelő, közelmúltban végrehajtott beruházásoknak köszönhető).

A feldolgozott termékek export- és importvolumene egyaránt 9,1 százalékkal nőtt. A fémtermékek export- és importforgalma az autóipari fellendülés, az iparágat érintő beruházások következtében tizedével, a vas és acél behozatala ötödével, kivitele negyedével nőtt. A gumigyártmányok behozatala az autóipari megrendelésekhez kapcsolódóan hatodával emelkedett.

A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek importja főként a gyógyászati műszerek forgalomnövekedése miatt hatodával, exportja az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszer és készülékek bővülő kereskedelme folytán ötödével lett több. A gyógyszerek kereskedelme kifelé és befelé is kismértékben csökkent a tavaly ilyenkori magas bázishoz képest. A lakossági fogyasztáshoz kapcsolódó ruházati cikkek és öltözék-kiegészítők importforgalma az előző hónapokhoz hasonlóan magas értékű volt, volumenben hatodával nőtt.

Az energiahordozók importvolumene 7,3 százalékkal csökkent. A természetes és mesterséges gáz behozatala harmadával bővült - a forintárak nagyarányú csökkenése mellett. A kőolaj és kőolajtermékek importvolumene hatodával lett kevesebb, a forintárak közel 30 százalékos csökkenésével párhuzamosan. A kisebb részarányú villamosenergia-behozatal importvolumene 10 százalék körüli mértékben csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,6 százalékkal csökkent, az importé 10,3 százalékkal emelkedett. A gabonakivitel volumene - a kukoricaexport nagymértékű csökkenése folytán - negyedével esett, leginkább Románia és Hollandia viszonylatában. A cukorimport több mint 40 százalékkal nőtt, részben az uniós cukorkvóta kivezetése miatti felvásárlás következtében.

A zöldségfélék és gyümölcsök kivitele több mint tizedével bővült - a növekvő gyümölcs- és zöldségléexport miatt. Két számjegyű bővülés jellemezte a hús- és húskészítmény behozatalát (főképp az elkészített és konzervált húsét, sertéshúsét), illetve az élő állat (elsősorban élő szarvasmarhafélék) kivitelét is. A kisebb részarányú dohány és dohányáru a külkereskedelem mindkét irányában a másfélszeresére nőtt.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11, az onnan érkező behozatalé 5,9 százalékkal emelkedett. A többlet 373 millió euróval nőtt, és 885 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 79 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,2 százalékkal nőtt, a behozatalé 2,7 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 185 millió euróval javult, és 104 millió eurós aktívumot mutat.

Idén január-áprilisban a kivitel értéke 30,6 milliárd euró (9563 milliárd forint), a behozatalé 27,2 milliárd euró (8488 milliárd forint) volt. Idén január-áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,5, a behozatalé 5,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 436 millió euróval nőtt, és 3,4 milliárd eurót tett ki ebben az időszakban.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,3, a behozatalban 2,6 százalékkal csökkent. A cserearány 2,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,7, a dollárhoz viszonyítva 2,1 százalékkal értékelődött le az idei január-áprilisi időszakban az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.06.30 11:27

@matyi2010:

Szerintetek? Hányan írtak?
Én egyedül.

Te nem ugyanazt akartad olvasni.
Nem is olvastad.

Az agrárkivitelnél olvasgass még kicsit, a gép- és egyéb export/importot meg a gépkocsi ipar húzza.

A banánköztársaság, sajnos, a megfelelő jelző. Gépkocsi-összeszerelő ország vagyunk, attól függünk, kell-e éppen aza dott jármű és az anyacég a magyar leánytól rendel-e.

Hosszútávon ez vereség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.06.30 11:01

HauserArnold, 2016.06.30 10:15
"Az energiafejlesztő gépek forgalma mindkét irányban közel negyedével nőtt,"
"A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek.... exportja az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszer és készülékek bővülő kereskedelme folytán ötödével lett több"
"A zöldségfélék és gyümölcsök kivitele több mint tizedével bővült"
"Két számjegyű bővülés jellemezte ...az élő állat (elsősorban élő szarvasmarhafélék) kivitelét is."
A" dohány és dohányáru a külkereskedelem mindkét irányában a másfélszeresére nőtt."

Ezzel szemben szerintetek: "Banánköztársaságunk működik!"
"A gépkocsi és az ahhoz kapcsolódó szegmensekben minden növekszik, egyebekben - a ruházati fogyasztást kivée - szinte minden csökken. Az agrárkivitel drasztikusan csökken...Az Audi és az MB tartja a felszín felett az országot."

Teljesen mindegy, mi van a cikkben, az eltorzult lelkű libsi panaszkodók csak sírnak-rínak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.06.30 10:15

Banánköztársaságunk működik!
A gépkocsi és az ahhoz kapcsolódó szegmensekben minden növekszik, egyebekben - a ruházati fogyasztást kivée - szinte minden csökken.
Az agrárkivitel drasztikusan csökken, a behozatal éppen ellenkezőleg.

Az Audi és az MB tartja a felszín felett az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html