Tovább növelné a hiányt a kormány

A korábban benyújtott javaslathoz képest további 10 milliárd forinttal emelné az idei költségvetés kiadási főösszegét és hiányát a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának módosító javaslata - ami mögött valójában a kormány áll.
MTI, 2013. március 13. szerda, 16:25
Fotó: Napi.hu

A parlament honlapján olvasható javaslat - a kormány múlt héten benyújtott javaslatához képest - változatlan, 15 ezer 323 milliárd 816 millió forintos bevételi főösszeg mellett 16 ezer 205 milliárd 151 millió forint kiadási főösszeget és 881 milliárd 335 millió forintos hiányt tartalmaz.

A települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatást emeli az indítvány 20 milliárd forintról 30 milliárdra.

Az indoklás szerint a javaslat lehetővé teszi, hogy a 2012. évi költségvetési törvény szabályozása alapján törlesztési célú támogatással érintett, de a 2012. évben törlesztési célú támogatásban nem részesült települések számára a nemzetgazdasági miniszter úgy gondoskodjon a törlesztési célú támogatás folyósításáról, hogy azt a hitelezők számlájára juttassa el. Ez
megegyezik a konszolidáció 2012. évi gyakorlatával. Megjegyzik, hogy ez növeli a központi alrendszer hiányát, de a törlesztési célú támogatás az önkormányzati alrendszerben bevételként számolandó el, így államháztartási szinten egyenlegsemleges.

A módosítással egyszerűbbé válik a szabályozás: egyes kiemelt szakmai feladatok (Arany János-programok, sajátos nevelési igényű tanulók tankönyvellátása, szakiskolai felzárkóztató oktatás) esetében a nem állami intézményfenntartók augusztus 31-e helyett december 31-éig kapják a feladathoz kötött támogatást a 2012. évi feltételek szerint.

A kormány most benyújtott idei harmadik költségvetési módosításáról itt olvashat részleteket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.03.14 08:42

@szkiita: "Nem baj ,kell a 10 milliárd..." ...elfedni Kósa, Lázár és a többi "pompásan gazdálkodó" önkormányzati vezető disznóságait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.13 17:40

Nem baj ,kell a 10 milliárd...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html