Tovább olvadhatnak a kamatok

A múlt heti kamatvágás után újabb negyedszázalékos csökkentés várható, így 5,5 százalék lehet a magyar alapkamat - mondta Csáki Csaba, a Monetáris Tanács tagja.
Vendég, 2010. március 2. kedd, 18:02
Fotó:

Csáki, akinek szavait a Bloomberg idézte, a legutóbbi kamatvágásnál a jelentősebb enyhítést szorgalmazók között voksolt.

Szakértők korábban úgy nyilatkoztak, a görög válság forintra gyakorolt hatása lassíthatja a további kamatcsökkentéseket.

A magyar alapkamat szintje az elmúlt 16 hónapban a felére csökkent, viszont a választásokra való tekintettel az elkövetkező 3-4 hónapban stagnálásra számíthatunk.

Még egyik párt sem adott ki részletes gazdasági programot, de a jelenlegi kormány szerint amennyiben a piac pozitívan reagál, folytatódhat a kamatvágás.

Magyarország GDP-arányos költségvetési hiánya 2006-ban tetőzött 9,3 százalékon, de 1991 óta a legnagyobb, 6,3 százalékos zuhanás tavaly volt megfigyelhető. Az idei év célszáma 3,8 százalék. Csáki szerint jövőre már el kell érnünk az EU-s plafonnak számító 3 százalékot.

A monetáris tanács tagja felhívta a figyelmet a kamatvágási döntés kapcsán az infláció fontosságára is, ami 16 hónapos csúcsot ért el a januári 6,4 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK